365 konstumaningen - andra, nej, tredje försöket

Jag har alltid varit bra på att inleda olika inspirerande projekt för att sedan sällan till aldrig avsluta dem. Eller kanske snarare inte slutföra dem. Som t.ex. med förra årets 365 konstprojekt som jag inledde den 1 januari men som rann ut i sanden innan sommaren var slut.

Har länge tänkt att jag ska försöka pånytt i år men så har det inte blivit av, eller ibland har jag gjort en teckning för att sedan inte orka fortsätta (som jag skrev förra gången, har det varit en tung vår). MEN. Nu den 1 juni rev jag igång ett nytt försök till en 365/ teckna-varje-dag utmaning och igår började jag äntligen scanna och redigera teckningar! Jag har inte ännu lagt upp dem på bloggen, då jag inte kunnat bestämma mig för om jag vill använda samma eller göra en helt ny, men senast morgon torde det beslutet vara gjort. Känns riktigt bra i det här skedet, hoppas jag orkar fortsätta den här gången! Mitt första mål är året till slut, sedan 1 juni nästa år.

Än en gång är det samtidigt en utmaning av min inre perfektionist: Gör snabbt, gör enkelt och gör färdigt. I år har jag hittills jobbat i en och samma inbundna skissbok, så formatet blir ibland A5 (1 sida) och ibland A4 (dubbelsida). Nedan några smakprov.
 


Nr 4: Waking upwith fleeing moments of obscure dreams

Nr 20: Sysaker.

Nr 7: Making shit with bobby pins

Nr 21: Broken sunglasses och 22: Self portrait with green t-shirt

26.06.2018 kl. 16:42

min powersuit - om Den Stora Inspirationen

Tänk att ett plagg kan göra så stor skillnad! För ett par veckor sedan köpte jag ett par nya dukar att måla på, som sedan blev stående i väntan på Den stora Inspirationen. (Trots att jag inte ens tror på Den Stora Inspirationen. Om man väntar på den får man inget gjort.) Senaste helg småstädade jag i garderoben och fick min målarskjorta i handen, alltså den där gamla skjortan jag bara använder bara när jag målar. Bestämde mig för att hänga någonstans framme i stället, och när jag följande gång fick den där pyttelilla impulsen att "det skulle vara kul att göra något nu..." tog jag på den och satte mig helt enkelt ner och förberedde material. Utan att vänta på tillräckligt bra idéer. Och redan det där att sätta igång gav mig flera nya idéer, som jag sedan kan jobba vidare på.

Nu är min mening alltså inte att förstora upp ett ensamt klädesplaggs roll i händelseförloppet, men ibland kan det faktiskt hjälpa att bara ta på sig ett "arbets"plagg, på samma sätt som jag "går till jobbet" när jag går till Gula forskarhuset. Ta på skjortan, sätt upp håret, blanda färg/limlösning/whatever, sätt dig ner och börja jobba liksom. Idéerna kommer nog efterhand.

Så dumt. Egentligen visste jag ju det, men hade glömt.

Min powersuit.

29.03.2018 kl. 16:36

Krokikväll och perfektionism

Igår deltog jag i B-gallerias krokiteckning, det var första gången på länge. Som jag skrev här i förra inlägget, hade jag redan innan  funderat på ifall teckningsupplevelsen skulle påverkas av mina nya erfarenheter av att själv stå modell. Så gjorde den det?

Jo, lite. För det första tog tiden inte slut riktigt lika plötsligt som förr. Kanske har jag utvecklat någon slags känsla för hur länge t.ex. två minuter är? Och för det andra så var det som om jag skulle haft lättare att uppfatta balansen, alltså var tyngdpunkten i ställningarna är. Jag har blivit mer medveten om hur mycket som uttryckligen är fråga om balans.

Och förstås såg jag med en annan nyfikenhet på de olika ställningarna. Kvällens modell, som för övrigt antagligen är den aktivaste konstmodellen i Åbo, gör ganska kreativa och annorlunda poser. Ofta är de verkligt utmanande att teckna, med korsade armar och ben och vridningar åt olika håll. Har nog själv hållit mig till mera "klasiska" grejer hittills, med undantag för de där gångerna som läraren bett om karate-inspirerat...

Jag borde teckna oftare. Hålla både ögat och handen i form. Förra året utlyste jag ett 365-projekt, där jag alltså tecknade/målade/på annat sätt skapade något varje dag och serdan lade upp det på en blogg. Tyvärr strandade hela projektet framåt sensommaren. Tänkte länge att jag skulle försöka pånytt i år, men det har varit minst sagt segt. Har tecknat lite, men inte varje dag, och inte lagt upp någonting (ännu). Kan inte ens bestämma mig för om jag vill fortsätta försöka eller inte. Alltså egentligen vill jag, men perfektionismen tillåter mig inte just nu och för tillfället är jag tydligen för svag för att övervinna den.

Nu måste jag försöka återvända till vad jag egentligen borde ägna mig åt idag - en helt annan slags utmaning. Tog på mig att  korrekturläsa och förkorta en text av en av mina egna etnologiska husgudar (because it seemed like a good idea at the time). Texten är ungefär dubbelt så lång som den borde vara och min uppgift är svår. Tyckte jag tog bort massor men när jag kollade närmare var det "bara" ca 3000 tecken - och jag borde trolla bort närmare 15 000... Oh joy.

01.03.2018 kl. 15:59

Nytt år, nytt jobb och lite kroppspositivism

Igår kväll gjorde jag det antagligen mest kroppspositiva jag gjort på länge! Vad då, då? Jo, jag stod modell på en croquisikurs! Naken framför 20 främmande människor. Och det kändes helt överraskande riktigt bra.

Det var alltså redan någon gång förra våren som jag anmälde mig som frivillig modell till en viss aktör som erbjuder kvällskurser. Har själv deltagit som tecknare många gånger och ibland funderat på hur det skulle vara att också prova på miodellandet. De tackade och tog mina kontaktuppgifter, och sedan hörde jag inte av dem förrän i söndags då det plötsligt var en lärare som ringde.

Precis då hela tecknesessionen skulle börja blev jag skitnervös, nästan darrig, men det gick om sedan. Och hela situationen i sig var ju bekant sedan tidigare genom eget tecknande. Läraren var jättetrevlig och det blev faktiskt riktigt rofyllt att koncentrerat stå eller sitta där, flera minuter i samma ställning. Nästan lite meditativt på ett sätt.

Man tjänar inga stora summor som konstkursmodell, men det var som sagt riktigt trevligt och som bonus får man bidra till Konstan och kan också få en positv upplevelse av den egna kroppen. Vet inget om hur mycket det blir av samma jobb i framtiden, men lovade i varje fall att ställa upp också nästa vecka. Och min CV blir allt intressantare...

09.01.2018 kl. 16:23

Ryggskott och konst

Jag är sämst på att sätta rubrik.

Fick plötsligt ryggskott i onsdags morse, och har i stort sett vilat sedan dess. Tur i oturen att det är juli, inställda planer: en lägenhetsvisning, ett yogapass, ett museibesök. Å andra sidan har jahg heller inte diskat sedan i tisdags...

I dag har jag känt mig bättre, så har haltade iväg en sväng till Arken och parkerade mig framför favoritdatorn. Betalat räkningar, gilla-markerat debattinlägg och satt upp nya bilder på konstbloggen.

Konstbloggen, ja. Har alltså en 365 art challenge på gång sedan 1 januari i år, gör en grej varje dag* i valfri teknik format A5 och postar bilderna på min tumblrblogg. Tumblr känns fortfarande lite trist men annars gillar jag fortfarande projektet. Fungerar fortfarande - bra dagar - som perfektionism rehab för mig. Ligger efter lite just nu men försöker komma ifatt.

Några nyare bilder:

178, Brushes.

177, Censurpoesi - Den korkade försöker bita henne...

168, Luftwaffe.

163, 3 dresses.

07.07.2017 kl. 19:15

365-konstprojektet revisited

Japp! Nu finns flera bilder uppe på 365 bloggen (klick!) och igen en gång har jag fått förvånas över vilka bilder som gillas bäst. Det verkar alltid gå så, liksom "Va? Den?!" (Till exempel: Nedanstående collage gjorde jag "helt på skämt" och det fick på ett par timmar fler gilla-markeringar än någon tidigare av de över 100 bilderna jag postat inom projektet) Kul att vara igång igen, även om jag inte kännt mig överdrivet inspirerad den senaste tiden.

Behöver planera in en gallerirunda någon dag, appropå inspiration. Har inte sett något på evigheter nu och vet att det finns många nya sevärda utställningar. Här i Åbo, men någon dag borde också en konstutfärd till hufvudstaden ordnas. Eller Stockholm. Eller...

nr 125

Bidrar med ett par extrabilder, blivit mest just sånt nu, snabba, enkla tuschillustrationer.

nr 136

nr 135.

22.05.2017 kl. 20:47

Glass- och blomsterterapi

Var på riktigt äkta skithumör igår, inklusive självförakt. Många orsaker men också ren trötthet. En så liten sak som en arg lapp i tvättstugan (!) höll på att knäcka mig helt. Nu är alltså gränserna betydligt närmare än jag riktigt vill ha dem. Eller så är det begynnande hormonmonster-mode. Hoppas på det senare.

I dag har varit en skönare dag, har njutit av solsken, en kort restaurangdagsvandring (som slutade med underbar italiensk glass i en helt etablerad glassbar. Omnomnjom. Skulle kunna äta ihjäl mig på italiensk glass.) och så har jag fått plantera saker igen. Det kan nog vara helt häpnadsväckande terapeutiskt att påta med växter och jord. När jag kommer hem ska jag teckna, ligger ett par dagar efter med mitt 365-projekt och vill ta igen det innan det blir för mycket. 

Imorgon blir träningsdag. Löptur och/eller karate. Det blir bra.

#ratatasbloggutmaning

20.05.2017 kl. 22:16

365-konstprojektet fortsätter

Har hittills orkat upprätthålla 365/Art every day-bloggen, även om jag nu inte postar varje dag utan låter det bli en mängd bilder ett par gånger i veckan istället. Det är enklare så, eftersom jag scannar bilderna här i akademibibban. Jag läste någonstans att det är de trre första månaderna som är de kritiska, då det är störst risk att man ger upp och lägger av, men att någonstans efter den tiden så brukar man ha hittat flytet. Jag tror det ligger något i det, även om det för mig verkar ha varit de två första månaderna. Det här var också en bidragande orsak till att jag inte genast började lägga upp mina bilder någonstans, jag ville först känna att jag litar på att jag ska kunna fortsätta.

Att börja posta bilderna var nästan bara kul, trots att många av dem är sådana som jag aldrig annars skulle dela någonstans. Det finns mycket sådant som känns illa gjort, halvfärdigt, ogenomtänkt (och det är det ju också ofta), men det är ju också en del av hela projektet - "perfektionist-rehab" har jag också kallat det ibland - för mig så därför känns det viktigt att faktiskt dela allt. Det var riktigt överraskande pirrigt var däremot att sedan pusha hela grejen på facebook. Men fick mycket positiv feedback, både för projektet och för enskilda bilder, roligt nog ofta för helt andra än mina egna favoriter.

Nu har det blivit en kul/avkopplande/motiverande grej att alltid sitta ner en stund och skapa hemma på kvällen. Ofta blir det först på senkvällen innan jag lägger mig. Idag postade jag fram till bild nummer 87/365 (nummer 88 funkade inte att scanna) och ikväll ska jag göra bild nummer 90. Känns bra.

365-konstbloggen hittas här.

31.03.2017 kl. 17:21

365-konstprojektet uppe!

NU, tre månader inne på min 365-konstutmaning (a.k.a. en bild per dag, hela året) har jag äntligen fått ändan ur och börjat posta bilder. De finns på min återbrukade och omdöpta tumblr-blogg här! Nu finns bilder till och med nr 33 uppe, fortsätter bildbomba och uppdatera imorgon, bäst jag hinner. Titta in!
22.03.2017 kl. 22:01

Kroppsmeditation x 2

Axeln återhämtade sig ändå, så har vågat mig på yoga! Så skönt - igen! I kväll blev det dessutom dubbelprogram., då B-gallerias croquis-kvällar har dragit igång igen (varannan onsdag kl 18-20, mer info här!).Tyvärr är dessa nu placerade direkt efter min onsdagsyoga, så att jag försenar mig också om jag småspringer, men idag bestäme jag mg för att delta i båda ändå.

Insåg att det finns vissa gemensamma drag mellan yogan och croquisteckningen. I båda behöver jag vara helt fokuserad på kroppen för att det ska funka och jag ska få ut något av det  - förstås med den skillnaden att jag det på yogaträningen är min egen kropp jag "är" i medan det på croquin är modellens. Om jag börjar stirra ner i pappret och fila på detaljer är det kört. En intressant detalj också att det just ikväll var en rörlig modell, jonglören Heikki som ställt upp och modellat ibland tidigare också.

agens medium: kulspetspenna. Det är intressant och jättesvårt att teckna någon som rör på sig. På den övre bilden stod han förstås ganska stilla. Jongleringskroppen, insåg jag sådär efter yogan, är ganska långt fråga om stabil underkropp och rörslig, lös överkropp.

(Och som vanlig ber jag om ursäkt för bildkvaliteten - taget i kvällsljus med min gamla nokia)

Hur som helst en helskön känsla efter de båda, så skilda ändå, passen av kroppsmeditation!

25.01.2017 kl. 20:50

Sneak peek: 365-konstutmaningen

Oooh, jag använder faktiskt ordet "sneak peek" i ett blogginlägg. Undrens tid är inte förbi. Här kommer en första bild av mitt årslånga 365-konstprojekt.

Ska lägga upp alla bilderna ordentligt bara jag antingen a) hittar en passande scanner att använda eller b) får min "riktiga" kamera ner från Österbotten... Eller så får jag får jag fortsätta med mina högklassiga GammalNokia-bilder... Måste bara minnas att dokumentera under den lilla stund det finns bra dagsljus. Blir hur som helst en bildbomb snart, då jag redan producerat 22 bilder utan att lägga upp någon av dem ännu...

Och eftersom jag till slut förstod att det inte går att använda instagram på min telefon (no matter what) så ändras planen lite och nu ser det ut att bli en skild 365-konstprojekt-blogg, kanske en parallellblogg till den här?

Är fortfarande häpen över hur mycket bättre 365-utmaningen känns nu i år, jämfört med förra året. Riktigt kul har det varit hittills, trots att de där superidéerna inte finns där varje dag. Och varför skulle de behöva göra det? Jag sätter mig ner och skapar något i alla fall och så får det bli vad det blir.

Försökte ju då också men det fungerade inte alls, utan blev bara stressigt och kändes mest som tvång. 365-utmaningen är alltså att göra något varje dag under hela året, och i mitt fall blev det konstutmaning. Jag gör alltså varje dag en teckning, målning, illustration, ett collage eller något annat som passar i det lilla A5-blocket jag för begränsningens skull valt att använda för det här.

Just nu känns det extrabra att ha ett konstprojekt som inspirerar. Har nämligen skadat ena axeln och får som följd ta det en liten paus både från karaten och yogan. Nooooooooo...

Så håll ögonen öppna men ha tålamod med mig - snart kommer projektet också att publiceras!

23.01.2017 kl. 20:51

Nytt år - gamla och nya utmaningar

Ett försenat gott nytt år på er.

Jag hade en fantastiskt kul nyårsafton (följd av en fantastiskt bakfull första januari) och börjar nu så småningom återvända till vardagen.

Har igen funderat på nyårslöften och utmaningar (as in "challenges"). Förra året ville jag försöka mig på två olika utmaningar, "365-konstutmaning" och "inga-nya-kläder-utmaning". Den förra sket sig redan i ett tidigt skede och jag gav upp då jag ändå bara kände mig stressad av den, men inga-nya-kläder-utmaningen är jag riktigt nöjd med. Tanken var alltså att under hela året inte - med vissa undantag* - köpa nya kläder, alls. Inte bara lyckades jag hålla mig till utmaningen, det hände nästan utan att jag behävde tänka på det alls. För mig var det som krävdes att jag bröt en skadlig rutin av stress- och belöningsköp. Jag tänkte inte direkt fortsätta köra utmaningen i år, däremot fortsätta vara mera medveten om hur och vad jag konsumerar. Och fortsätta hålla klädinköpen till ett minimum - jag har ju vad jag behöver.

Däremot vill jag göra ett nytt försök med 365-utmaningen! Ett konstverk i valfri form ska alltså produceras varje dag i ett års tid. Blev besviken över förra årets misslyckande, och tror jag kan göra det nu! Har också annars haft en mer kreativ period. Och det har börjat bra de här tre (3) första dagarna... Så håll tummarna. I år ska bilderna/ dokumentation av verken upp på mitt nya, hittills tomma instagramkonto. Länkar här sedan!

Och så ska bloggen piffas upp, är inte nöjd med utseendet på den nu. Men det måste bli en senare dag.

 

*Undantagen, i mitt fall: underkläder och strumpbyxor, skor om nödvändigt, loppisinköp till viss grad.

04.01.2017 kl. 17:16

Loppislördag - Siivouspäivä i Åbo

Nu på lördag är det, som många säkert redan vet, Siivouspäivä. Senast jag kollade hade redan hela 183 personer redan anmält sig som försäljare i Åbo!

Själv håller jag en liten Siivouspäivä-loppis i i järnvägsparken (Rautatientori), alltså den lilla parken över gatan från järnvägsstationen. Kommer sälja kläder (en hel del klänningar), böcker, lite smycken med mera men också egen produktion: gamla etsningar, lite nyare teckningar och mina riktigt nya upp-pimpade totebags.

Borde förstås bifoga bild här, men har ingen. Kom förbi parken och kolla istället! Ett tips: Det kommer att vara ett Siivouspäivä-event vid TVO också - dit skulle jag gå om jag inte såde själv - så du kan få ihop en riktigt trevlig loppisrunda på kort avstånd genom att kombinera TVO och järnvägsparken! Flera försäljare på båda ställena, och inte enbart barnkläder. (Varsågod.)

Ses på lördag då - kom å tsööp!

 

Karta med alla anmälda försäljare här - klicka på Turku.

26.05.2016 kl. 22:19

365-teckningar

Efter vissa problem med inloggning kommer här mitt utlovade bildinlägg. Som jag nämnde förra gången har jag med varierande framgång försökt mig på en "365"-utmaning, att göra något i konstväg vaje dag hela 2016. Det har hitills varit allt från småskulpturer (ståltråd) och snabba teckningar till mer exerimentella saker. Den gemensamma nämnaren har varit tillräckligt snabbgjorda saker - kan ju inte sitta och pyssla hela kvällen med varje grej, varje dag i ett år.

Tänkte idag posta några bilder på teckningar som alltså gjorts sedan årsskiftet, teckningar av saker. Självporträtten får bli till en senare gång.


Ibland, om jag vill teckna men saknar idéer, brukar jag bara teckna av något föremål, helst små saker.

Det är något rogivande i att fokusera på de små detaljerna utan att desto mera fundera på någon djupare mening.

 

Alla bilder är gjorda med kulspetspenna (favorit just nu) på antingen A4 eller något kapad A4.

21.03.2016 kl. 21:53

Årsutmaningar - 365 och ett år utan kläder

Nästan tre månader senare (än tänkt) skriver jag det här inlägget som det var meningen att jag skulle skriva strax efter nyår...

Jag brukar inte ge nyårslöften men i år bestämde jag mig faktiskt för att delta i två olika utmaningar: Ett år utan nya kläder-utmaningen (länk!) och en konstnätrlig 365-utmaning (fast det är väl 366 i år?), dvs att göra ett "verk" per dag hela året.

Så här tre månader in på det nya året kan jag rapportera att den första utmaningen går riktigt bra. Tanken bakom utmaningen är alltså att inte under hela året köpa några nya, d.v.s. nyproducerade kläder. Loppis är tillåtet, och undantag får man göra för t.ex. underkläder och strumpbyxor. Och jag kommer i något skede bli tvungen att köpa nya skor och tänker tillåta mig det. Har köpt några plagg på loppis (två klänningar, två koftor, en kjol), men försöker att hålla nere lite på det också, och verkligen konsumera mindre. Jag har redan massor i min garderob, och om jag ser till rent behov är det nog hemskt lite jag egentligen behöver.

Jag har redan tidigare köpt en stor del av mina kläder på loppis, så det här är ingen oöverkomlig utmaning för mig. Men jag känner ändå att utmaningen uppmuntrar mig till att vara mera medveten om hur och vad jag konsumerar. Imorgon, bara jag hinner, ska jag t.ex. föra ett par skor till skomakaren för att få dem lagade. Det har jag faktikt bara gjort en gång förr.

Men den andra utmaningen, 365/konstutmaningen, då? Tja, den var (är?) definitivt den större utmaningen. Det var roligt i början, och utmaningen var (är?) bra på det sättet att man tvingas jobba mera spontant, inte ta sitt eget skapande på så stort allvar utan ibland "bara göra". Plus att flera helt nya idéer kläcktes på kort tid! Problemet kom efter ett tag, då jag missade några dagar, nästan lyckades ta igen dem, missade flera... och inom kort bara fann mig jävligt stressad av hela grejen. I slutet av februari bestömde jag mig för att det är ok att missa några dagar ibland, att jag ändå ska fortsätta men utan pressen att producera något varje dag, sedan kolla i slutet av året vad och hur mycket de blev...

Men det som hände var att allt skapande slutade tvärt. Jag gjorde ingenting alls.

Så nu funderar jag väl närmast på om jag ändå borde gå tillbaka till att verkligen försöka göra något varje dag, alltså nog pressa mig själv, men utan att ändå försöka "ta igen" de dagar jag missat.

En annan miss var att jag inte redan från början bestämde var och hur jag skulle visa vad jag gjort. Facebook, en ny blogg, ...? Att visa upp här på bloggen kunde funka så klänge jag inte gör det till en posta-varje-dag grej. Kanske posta grejer gruppvis, lite ibland...?

Nu borde jag sluta skriva, märker ju att jag sitter och "funderar högt" här, onödigt att skriva ner allt sånt. Imorgon ska jag nog titta efter några passande bilder att dela.

17.03.2016 kl. 22:44

39, bildkonstnär, etnolog, bokhoarder. Kattägd, åboboende, introvert eyelinerkonsument.
 

Träning och hälsa, motivation eller brist på samma, musik och konst, samhälle och feminism.

Skriver akademiskt om städer och platser.