Efter regnet

Det sägs att "you don't know what you've got until it's gone", men egentligen fungerar det andra vägen om också. Jag har den senaste tiden ofta tänkt på hur ofta jag inte förstått hur dåligt jag mått förrän jag efteråt sett tillbaka, piggare och tryggare, och konstaterat att huj fan, det där var ingen vidare period... Och jag tänker också att det kanske kan vara bättre så ibland, att man förstår först sedan när man mår bättre och orkar "ta" det. Å andra sidan kunde det säkert minska steget att söka hjälp om man fattade i tid. Hmm...

Jag kan ju nu i efterhand t.ex. lätt se att förra året, särskilt våren, var en till av de där riktiga skitperioderna. Vet inte om jag riktigt vill kalla det depresseion men något åt det hållet ändå. Trots att jag även då, medan det ännu pågick, kunde vara ordentligt frustrerad på alla småsaker som inte fungerade var det först i höstas jag insåg att det var en hel period som varit skit och inte "bara" alla de där skilda sakerna. Att de var symptom på skiten snarare än orsaker till den.

Just nu har jag en riktigt okej period sådär med tanke på hur jag mår, kanske till och med bra. Samtidigt känns det ibland jävligt tungt med allt som måste fixas och återställas så här i efterhand, alltså sådant som inte skötts ordentligt då jag mått dåligt och därför ligger på hög och väntar nu istället. Trots att jag mår bra nu kan det ibland vara utmanande att ta i tu med allt, att så att säga hela tiden ändå stå lite på minus på grund av tidigare problem. Försenade uppgifter och obetalda skulder och ostädat hemma och allt fanskap.

Just nu njuter jag ändå av vad som verkar vara en bra och produktiv period. Gradun blev inskickad för (förhoppningsvis) sista gången, biämnesuppsatsen hos handledaren för sista genomgång innan "riktigt" inskick, 365-konstprojektet flyter på helt bra och jag ligger bara cirka en månad efter med mina planer för vårterminen i stort. Har också börjat få bättre ordning hemma även om det är lånt från perfekt ännu.

Inte helt i önskad takt alltså, men framåt, framåt.

27.03.2019 kl. 18:21

365-utmaningen nu på facebook

Infopost, eftrsom jag lovade: Mitt 365-konstprojekt bilder hittas nu på facebook, här. Hittills går det bra och känns kul, förutom att försöka scanna blyertsteckningar. Oh, well.

6/365. Hands

16/365. Sysselsättande åtgärder.

18/365. Memories.

19.03.2019 kl. 20:49

Saker jag gillar på K: Klimatstrejk och krokiteckning

Först av allt: Idag är jag så glad och stolt över alla massor av elever som klimatstrejkat och demonstrerat världen över - också här i Åbo! Hurra!

Tänkteändå skriva om konst och skapande idag. Börjar med lite raklam: Varannan tisdag är det krokiteckning på Kirjakahvila. Lite samma stuk som tidigare vid B-galleria men annan plats. Ingen annan avgift än frivilliga (men rekommenderade) donationer åt kvällens modell. Och lugn, jag är inte själv där som modell. Nästa gång blir alltså den 26.03, kl. 19.

I tisdags var jag själv där och tecknade igen. Det var en bra gång med en modell som vågade ha kul och för egen del bra flyt i tecknandet. Delar några bilder här nedanför.

Följande konst-relaterade grej blir att ladda upp bilder från det nya försöker med 365-utmaningen. Bestämde mig alltså för att försöka på en 365- eller teckna-varje-dag-utmaning och allt gick bra tills jag dränkte hela skissboken i te (!) och därmed mer eller mindre förstörde varje jäkla bild. Men NU orkade jag alltså börja om den 1 mars, och har idag scannat och sparat alla bilder hittills. Samlar nu mod för att sätta upp dem på facebook. (Den obskyra gamla bloggen kan se sej.) Meddelar hit sedan då det är klart.

Glad fredag på er!

2 min.

2 min.

 

2 min

1 min.

1 min.

 

15.03.2019 kl. 17:24

The tea-related incident. Motgång i 365-projektet

Igår kväll var jag traditionellt söndagkvälls-rastlös. När jag på senkvällen sorterade oviktiga böcker ur bokhyllan - för att sälja eller donera - råkade jag sparka omkull pallen på vilken jag ställt min tekopp. Resultat: Min så ivrigt startade 365projekt-skissbok blev helt dränkt. Alltså riktigt, riktigt tedränkt. Varje bild är förstörd, varenda en. Inte så att man inte skulle se vad det finns på de flesta men tillräckligt för att de ska se ut som fan.

Blev så otroligt arg och besviken. Över en månads bilder förstörda. En stor del hade jag ju lyckligtvis scannat och dokumenterat men det är ändå inte riktigt samma sak att inte längre ha originalen i skick.

Jag vill ändå fortsätta med projektet men tänker nu att jag istället gör en omstart och då jobbar på enskilda blad istället för i bok. Gillade boken men det här var ju bara för motivationssänkande.

Hade redan ett tag funderat på hur och var jag vill visa mina projektbilder då den återbrukade tumblr-bloggen inte direkt känns spännande. Kanske jag nu fr det uppordnat samtidigt.

Men alltså fan. Så arg man kan bli på sig själv.

25.02.2019 kl. 16:18

Lösa tankar om jobb, studier och motivation

Några lösa tankar en fredag eftermiddag framför datorn:

Jag planerade in en kurs som verkade intressant, Arkitekturen i Åbo (konstvet). Men nu behöver jag själv välja något tema att studera för min kursuppsats, att sedan diskutera med läraren och bygga upp allt runt - vilket förstås egentligen gör det hela intressantare. Men just nu då jag håller på med så mycket annat samtidigt, hade jag nästan hoppats på mera "korvstoppning" alltså litteratur in -> uppsats ut. Äh, det blir intressant. Och jag vet att jag kan på ett snyggt sätt få det att relatera till ämnen jag redan skrivit om bara jag tänkter efter lite.

De ringde i morse och erbjöd en jobbkeikka för nästa veckas tisdag. Vet inte ännu om det blir bara en gång eller för längre tid, men var förstås kul att höra av dem! Meddelade förstås genast åt Fpa. Varför får jag ibland känslan av at de egentligen triumferar de gånger jag inte jobbat "tillräckligt"?

Ha märkt en trevlig beffekt av 365-konstprojektet: Att skapa en grej per dag betyder också att göra en grej klart per dag. Projektet i sig må vara en liten sak men det är jätteskönt mentalt att varje dag ha gjort något helt färdigt. Det händer ju inte annars ofta till vardags för mig.

Det var det. Nu snart fredags- AW.
08.02.2019 kl. 17:58

Nytt försök med 365-konstprojekt!

1 januari 2017 inledde jag mitt första försök till en 365 dagars konstutmaning. Den gången orkade jag fram till en bit in i augusti innan hela projektet strandade.

Jag visste ändå redan då att jag ville försöka igen, men under förra vårens skitmående blev det aldrig av.

Men NU i januari i år har jag börjat pånytt. Inte redan den 1.1 utan en bit in i månaden men ändå. Även denna gång gör jag ganska små saker, oftast i format A5 men ibland kan de sträcka sig mot närmare A4. Jag gör allt i samma skissbok, vilket verkar fungera bra just nu. Bara jag nu lyckas hålla hela projektet levande så blir det förstås flera böcker med tiden.

Teknikerna varierar, men hittills i år har det blivit ganska mycket collage.

Sedan jag väl kom igång har det varit riktigt kul och inspirerande så nu gäller bara att envist hålla fast i utmaningen och fortsätta.

Alla bilder gjorda inom 365-projektet läggs upp på samma blogg som jag använde förra gången, dvs evas365-blog.tumblr.com (ja, helt fantastiskt fantasifullt bloggnamn.)

Titta in ibland!

05.02.2019 kl. 19:23

365 konstumaningen - andra, nej, tredje försöket

Jag har alltid varit bra på att inleda olika inspirerande projekt för att sedan sällan till aldrig avsluta dem. Eller kanske snarare inte slutföra dem. Som t.ex. med förra årets 365 konstprojekt som jag inledde den 1 januari men som rann ut i sanden innan sommaren var slut.

Har länge tänkt att jag ska försöka pånytt i år men så har det inte blivit av, eller ibland har jag gjort en teckning för att sedan inte orka fortsätta (som jag skrev förra gången, har det varit en tung vår). MEN. Nu den 1 juni rev jag igång ett nytt försök till en 365/ teckna-varje-dag utmaning och igår började jag äntligen scanna och redigera teckningar! Jag har inte ännu lagt upp dem på bloggen, då jag inte kunnat bestämma mig för om jag vill använda samma eller göra en helt ny, men senast morgon torde det beslutet vara gjort. Känns riktigt bra i det här skedet, hoppas jag orkar fortsätta den här gången! Mitt första mål är året till slut, sedan 1 juni nästa år.

Än en gång är det samtidigt en utmaning av min inre perfektionist: Gör snabbt, gör enkelt och gör färdigt. I år har jag hittills jobbat i en och samma inbundna skissbok, så formatet blir ibland A5 (1 sida) och ibland A4 (dubbelsida). Nedan några smakprov.
 


Nr 4: Waking upwith fleeing moments of obscure dreams

Nr 20: Sysaker.

Nr 7: Making shit with bobby pins

Nr 21: Broken sunglasses och 22: Self portrait with green t-shirt

26.06.2018 kl. 16:42

min powersuit - om Den Stora Inspirationen

Tänk att ett plagg kan göra så stor skillnad! För ett par veckor sedan köpte jag ett par nya dukar att måla på, som sedan blev stående i väntan på Den stora Inspirationen. (Trots att jag inte ens tror på Den Stora Inspirationen. Om man väntar på den får man inget gjort.) Senaste helg småstädade jag i garderoben och fick min målarskjorta i handen, alltså den där gamla skjortan jag bara använder bara när jag målar. Bestämde mig för att hänga någonstans framme i stället, och när jag följande gång fick den där pyttelilla impulsen att "det skulle vara kul att göra något nu..." tog jag på den och satte mig helt enkelt ner och förberedde material. Utan att vänta på tillräckligt bra idéer. Och redan det där att sätta igång gav mig flera nya idéer, som jag sedan kan jobba vidare på.

Nu är min mening alltså inte att förstora upp ett ensamt klädesplaggs roll i händelseförloppet, men ibland kan det faktiskt hjälpa att bara ta på sig ett "arbets"plagg, på samma sätt som jag "går till jobbet" när jag går till Gula forskarhuset. Ta på skjortan, sätt upp håret, blanda färg/limlösning/whatever, sätt dig ner och börja jobba liksom. Idéerna kommer nog efterhand.

Så dumt. Egentligen visste jag ju det, men hade glömt.

Min powersuit.

29.03.2018 kl. 16:36

Krokikväll och perfektionism

Igår deltog jag i B-gallerias krokiteckning, det var första gången på länge. Som jag skrev här i förra inlägget, hade jag redan innan  funderat på ifall teckningsupplevelsen skulle påverkas av mina nya erfarenheter av att själv stå modell. Så gjorde den det?

Jo, lite. För det första tog tiden inte slut riktigt lika plötsligt som förr. Kanske har jag utvecklat någon slags känsla för hur länge t.ex. två minuter är? Och för det andra så var det som om jag skulle haft lättare att uppfatta balansen, alltså var tyngdpunkten i ställningarna är. Jag har blivit mer medveten om hur mycket som uttryckligen är fråga om balans.

Och förstås såg jag med en annan nyfikenhet på de olika ställningarna. Kvällens modell, som för övrigt antagligen är den aktivaste konstmodellen i Åbo, gör ganska kreativa och annorlunda poser. Ofta är de verkligt utmanande att teckna, med korsade armar och ben och vridningar åt olika håll. Har nog själv hållit mig till mera "klasiska" grejer hittills, med undantag för de där gångerna som läraren bett om karate-inspirerat...

Jag borde teckna oftare. Hålla både ögat och handen i form. Förra året utlyste jag ett 365-projekt, där jag alltså tecknade/målade/på annat sätt skapade något varje dag och serdan lade upp det på en blogg. Tyvärr strandade hela projektet framåt sensommaren. Tänkte länge att jag skulle försöka pånytt i år, men det har varit minst sagt segt. Har tecknat lite, men inte varje dag, och inte lagt upp någonting (ännu). Kan inte ens bestämma mig för om jag vill fortsätta försöka eller inte. Alltså egentligen vill jag, men perfektionismen tillåter mig inte just nu och för tillfället är jag tydligen för svag för att övervinna den.

Nu måste jag försöka återvända till vad jag egentligen borde ägna mig åt idag - en helt annan slags utmaning. Tog på mig att  korrekturläsa och förkorta en text av en av mina egna etnologiska husgudar (because it seemed like a good idea at the time). Texten är ungefär dubbelt så lång som den borde vara och min uppgift är svår. Tyckte jag tog bort massor men när jag kollade närmare var det "bara" ca 3000 tecken - och jag borde trolla bort närmare 15 000... Oh joy.

01.03.2018 kl. 15:59

Nytt år, nytt jobb och lite kroppspositivism

Igår kväll gjorde jag det antagligen mest kroppspositiva jag gjort på länge! Vad då, då? Jo, jag stod modell på en croquisikurs! Naken framför 20 främmande människor. Och det kändes helt överraskande riktigt bra.

Det var alltså redan någon gång förra våren som jag anmälde mig som frivillig modell till en viss aktör som erbjuder kvällskurser. Har själv deltagit som tecknare många gånger och ibland funderat på hur det skulle vara att också prova på miodellandet. De tackade och tog mina kontaktuppgifter, och sedan hörde jag inte av dem förrän i söndags då det plötsligt var en lärare som ringde.

Precis då hela tecknesessionen skulle börja blev jag skitnervös, nästan darrig, men det gick om sedan. Och hela situationen i sig var ju bekant sedan tidigare genom eget tecknande. Läraren var jättetrevlig och det blev faktiskt riktigt rofyllt att koncentrerat stå eller sitta där, flera minuter i samma ställning. Nästan lite meditativt på ett sätt.

Man tjänar inga stora summor som konstkursmodell, men det var som sagt riktigt trevligt och som bonus får man bidra till Konstan och kan också få en positv upplevelse av den egna kroppen. Vet inget om hur mycket det blir av samma jobb i framtiden, men lovade i varje fall att ställa upp också nästa vecka. Och min CV blir allt intressantare...

09.01.2018 kl. 16:23

Ryggskott och konst

Jag är sämst på att sätta rubrik.

Fick plötsligt ryggskott i onsdags morse, och har i stort sett vilat sedan dess. Tur i oturen att det är juli, inställda planer: en lägenhetsvisning, ett yogapass, ett museibesök. Å andra sidan har jahg heller inte diskat sedan i tisdags...

I dag har jag känt mig bättre, så har haltade iväg en sväng till Arken och parkerade mig framför favoritdatorn. Betalat räkningar, gilla-markerat debattinlägg och satt upp nya bilder på konstbloggen.

Konstbloggen, ja. Har alltså en 365 art challenge på gång sedan 1 januari i år, gör en grej varje dag* i valfri teknik format A5 och postar bilderna på min tumblrblogg. Tumblr känns fortfarande lite trist men annars gillar jag fortfarande projektet. Fungerar fortfarande - bra dagar - som perfektionism rehab för mig. Ligger efter lite just nu men försöker komma ifatt.

Några nyare bilder:

178, Brushes.

177, Censurpoesi - Den korkade försöker bita henne...

168, Luftwaffe.

163, 3 dresses.

07.07.2017 kl. 19:15

365-konstprojektet revisited

Japp! Nu finns flera bilder uppe på 365 bloggen (klick!) och igen en gång har jag fått förvånas över vilka bilder som gillas bäst. Det verkar alltid gå så, liksom "Va? Den?!" (Till exempel: Nedanstående collage gjorde jag "helt på skämt" och det fick på ett par timmar fler gilla-markeringar än någon tidigare av de över 100 bilderna jag postat inom projektet) Kul att vara igång igen, även om jag inte kännt mig överdrivet inspirerad den senaste tiden.

Behöver planera in en gallerirunda någon dag, appropå inspiration. Har inte sett något på evigheter nu och vet att det finns många nya sevärda utställningar. Här i Åbo, men någon dag borde också en konstutfärd till hufvudstaden ordnas. Eller Stockholm. Eller...

nr 125

Bidrar med ett par extrabilder, blivit mest just sånt nu, snabba, enkla tuschillustrationer.

nr 136

nr 135.

22.05.2017 kl. 20:47

Glass- och blomsterterapi

Var på riktigt äkta skithumör igår, inklusive självförakt. Många orsaker men också ren trötthet. En så liten sak som en arg lapp i tvättstugan (!) höll på att knäcka mig helt. Nu är alltså gränserna betydligt närmare än jag riktigt vill ha dem. Eller så är det begynnande hormonmonster-mode. Hoppas på det senare.

I dag har varit en skönare dag, har njutit av solsken, en kort restaurangdagsvandring (som slutade med underbar italiensk glass i en helt etablerad glassbar. Omnomnjom. Skulle kunna äta ihjäl mig på italiensk glass.) och så har jag fått plantera saker igen. Det kan nog vara helt häpnadsväckande terapeutiskt att påta med växter och jord. När jag kommer hem ska jag teckna, ligger ett par dagar efter med mitt 365-projekt och vill ta igen det innan det blir för mycket. 

Imorgon blir träningsdag. Löptur och/eller karate. Det blir bra.

#ratatasbloggutmaning

20.05.2017 kl. 22:16

365-konstprojektet fortsätter

Har hittills orkat upprätthålla 365/Art every day-bloggen, även om jag nu inte postar varje dag utan låter det bli en mängd bilder ett par gånger i veckan istället. Det är enklare så, eftersom jag scannar bilderna här i akademibibban. Jag läste någonstans att det är de trre första månaderna som är de kritiska, då det är störst risk att man ger upp och lägger av, men att någonstans efter den tiden så brukar man ha hittat flytet. Jag tror det ligger något i det, även om det för mig verkar ha varit de två första månaderna. Det här var också en bidragande orsak till att jag inte genast började lägga upp mina bilder någonstans, jag ville först känna att jag litar på att jag ska kunna fortsätta.

Att börja posta bilderna var nästan bara kul, trots att många av dem är sådana som jag aldrig annars skulle dela någonstans. Det finns mycket sådant som känns illa gjort, halvfärdigt, ogenomtänkt (och det är det ju också ofta), men det är ju också en del av hela projektet - "perfektionist-rehab" har jag också kallat det ibland - för mig så därför känns det viktigt att faktiskt dela allt. Det var riktigt överraskande pirrigt var däremot att sedan pusha hela grejen på facebook. Men fick mycket positiv feedback, både för projektet och för enskilda bilder, roligt nog ofta för helt andra än mina egna favoriter.

Nu har det blivit en kul/avkopplande/motiverande grej att alltid sitta ner en stund och skapa hemma på kvällen. Ofta blir det först på senkvällen innan jag lägger mig. Idag postade jag fram till bild nummer 87/365 (nummer 88 funkade inte att scanna) och ikväll ska jag göra bild nummer 90. Känns bra.

365-konstbloggen hittas här.

31.03.2017 kl. 17:21

365-konstprojektet uppe!

NU, tre månader inne på min 365-konstutmaning (a.k.a. en bild per dag, hela året) har jag äntligen fått ändan ur och börjat posta bilder. De finns på min återbrukade och omdöpta tumblr-blogg här! Nu finns bilder till och med nr 33 uppe, fortsätter bildbomba och uppdatera imorgon, bäst jag hinner. Titta in!
22.03.2017 kl. 22:01

40, bildkonstnär, etnolog, bokhoarder. Kattägd, åboboende, introvert eyelinerkonsument.
 

Träning och hälsa, motivation eller brist på samma, musik och konst, samhälle och feminism.

Skriver akademiskt om städer och platser.

Kategorier

Senaste kommentarer