Gi-klädd omväxling på jobbet

Idag råkade jag ut för en lite intressantare arbetsuppgift. Som jag skrev i ett tidigare inlägg, har jag börjat extraknäcka som modell på konstkurser. Igår förmidags ringde en mycket förkyld arbislärare och frågade om jag på kort varsel kunde ta en timme redan idag - och undrade samtidigt om jag kunde tänka mig att ha min karatedräkt på mig (eller "toi judopuku") och göra poser inspirerade av min träning. Tvekade lite först, även om det lät kul så har jag i allmänhet inte använt min gi (dräkt) utanför träningarna annat än då jag varit med om att marknadsföra dem. Men idén lät ju kul och tiden passade mig bra så tog det ändå.

Hur gck det då? Det var utmanande men också riktigt roligt, faktskt. En ny grupp, där de flesta inte tecknat modell tidigare, och hela dubbeltimmen korta krokiposer. Lite fick jag fuska med stllningarna, inte minst för de lite längre (4 min) poserna, då benen inte hade klarat av det annars. och så lånade jag hejvilt från olika kator för att inte genast bli utan idéer - det mesta vi gör "till vardags" på karaten ser faktiskt inte så flashigt ut.

I slutänden kändes det inte så hemskt annorlunda att nu som omväxling posera påklädd, och i min gi dessutom, min egen fokus var trots allt oftast helt på att hållas i den ställningen jag tagit.

Tecknarna verkade också gilla det. Vissa av kursarna blev tydligt nervösa och frustrerade av den snabba takten och de korta poserna (så som ofta sker vid första bekantskapen med krokiteckning) medan andra verkade ta det helt med ro. Det fanns flera jättefina bilder band dem jag fick se. läraren hade bett dem teckna i flytande tusch med sticka eller pensel, och stilen passade vackert ihop med min gi och poserna, åtminstone en kursdeltagare hittade helt klart någon slags Japan-inspiration.

Det är just nu hemskt osäkert hur mycket jobb jag fpr i framtiden (och när) men hittills har jag inte ångrat att jag hoppade på konstmodellandet.

Imorgon är det öppen krokiteckning hos B-galleria. Funderar på att hoppa på den, alltså som tecknare. Det var länge sedan jag sist kunde delta, och jag tänker också att det blr intressant att se om/hur min egen teckningsupplevelse påverkats av de egna modelleerfarenheter jag haft hittills.

 

 

27.02.2018 kl. 15:32

Nytt år, nytt jobb och lite kroppspositivism

Igår kväll gjorde jag det antagligen mest kroppspositiva jag gjort på länge! Vad då, då? Jo, jag stod modell på en croquisikurs! Naken framför 20 främmande människor. Och det kändes helt överraskande riktigt bra.

Det var alltså redan någon gång förra våren som jag anmälde mig som frivillig modell till en viss aktör som erbjuder kvällskurser. Har själv deltagit som tecknare många gånger och ibland funderat på hur det skulle vara att också prova på miodellandet. De tackade och tog mina kontaktuppgifter, och sedan hörde jag inte av dem förrän i söndags då det plötsligt var en lärare som ringde.

Precis då hela tecknesessionen skulle börja blev jag skitnervös, nästan darrig, men det gick om sedan. Och hela situationen i sig var ju bekant sedan tidigare genom eget tecknande. Läraren var jättetrevlig och det blev faktiskt riktigt rofyllt att koncentrerat stå eller sitta där, flera minuter i samma ställning. Nästan lite meditativt på ett sätt.

Man tjänar inga stora summor som konstkursmodell, men det var som sagt riktigt trevligt och som bonus får man bidra till Konstan och kan också få en positv upplevelse av den egna kroppen. Vet inget om hur mycket det blir av samma jobb i framtiden, men lovade i varje fall att ställa upp också nästa vecka. Och min CV blir allt intressantare...

09.01.2018 kl. 16:23

Jacob Hashimoto på WAM

I dag blev det äntligen av för mig att se Hashimoto-utställningen Giants and uncertain atmospheres på Wäiski a.k.a. WAM a.k.a. Wäinö Aaltonens museum. Hade velat göra det länge men olika saker kom emellan.

Hashimotos verk är samtidit minimalistiska och otroligt detaljrika. Bland verken finns också målningar men intressantast känns hand installationer uppbyggda av massor av element, ofta i form som påminner om pappersdrakar. Till och med verkens titlar är är poetiskt superdetaljerade, många av dem kunde passa på något progerockbands setlista. Och jag älskar konstnärer som gör mer än de "behöver"! Det verk man ju sett mest av på förhand är jätteinstallationen Gas giants som fyller ett helt stort rum, men själv föredrog jag nästan hans lite mindre verk. Stillsamt, lågmält vackert och mycket sevärt. Öppen till 24.9.

The Air smelled of Subversion and Boundaries, All Glitter with Bright , Sourceless Light, 2011. (Bild stulen av Galerie Forsblom)

Som bonus kan man samtidigt passa på att besöka fotocentrets Peris galleri i övre våningen och där se Noora Isoeskelis fina utställning Your Gaze is a Loaded Gun. Öppen till 6.8 och inte fullt så farlig som den låter.

18.07.2017 kl. 20:38

Ryggskott och konst

Jag är sämst på att sätta rubrik.

Fick plötsligt ryggskott i onsdags morse, och har i stort sett vilat sedan dess. Tur i oturen att det är juli, inställda planer: en lägenhetsvisning, ett yogapass, ett museibesök. Å andra sidan har jahg heller inte diskat sedan i tisdags...

I dag har jag känt mig bättre, så har haltade iväg en sväng till Arken och parkerade mig framför favoritdatorn. Betalat räkningar, gilla-markerat debattinlägg och satt upp nya bilder på konstbloggen.

Konstbloggen, ja. Har alltså en 365 art challenge på gång sedan 1 januari i år, gör en grej varje dag* i valfri teknik format A5 och postar bilderna på min tumblrblogg. Tumblr känns fortfarande lite trist men annars gillar jag fortfarande projektet. Fungerar fortfarande - bra dagar - som perfektionism rehab för mig. Ligger efter lite just nu men försöker komma ifatt.

Några nyare bilder:

178, Brushes.

177, Censurpoesi - Den korkade försöker bita henne...

168, Luftwaffe.

163, 3 dresses.

07.07.2017 kl. 19:15

365-konstprojektet revisited

Japp! Nu finns flera bilder uppe på 365 bloggen (klick!) och igen en gång har jag fått förvånas över vilka bilder som gillas bäst. Det verkar alltid gå så, liksom "Va? Den?!" (Till exempel: Nedanstående collage gjorde jag "helt på skämt" och det fick på ett par timmar fler gilla-markeringar än någon tidigare av de över 100 bilderna jag postat inom projektet) Kul att vara igång igen, även om jag inte kännt mig överdrivet inspirerad den senaste tiden.

Behöver planera in en gallerirunda någon dag, appropå inspiration. Har inte sett något på evigheter nu och vet att det finns många nya sevärda utställningar. Här i Åbo, men någon dag borde också en konstutfärd till hufvudstaden ordnas. Eller Stockholm. Eller...

nr 125

Bidrar med ett par extrabilder, blivit mest just sånt nu, snabba, enkla tuschillustrationer.

nr 136

nr 135.

22.05.2017 kl. 20:47

Bilder från helgen

Har hittat tillbaka till min kamera igen! Missade helgens foto-i-timmen-bloggutmaning men många bilder togs igår ändå. Här följer därför en liten helgsammanfattning med tillhörande bildbomb.

Igår (lördag) gick jag på Kirjakahvilas månadsloppis och lyckades för 10 euro fynda:

- en klänning

- en blazer

- en snygg t-shirt/topp

- 4 skivor (2x Zappa, 1x Steve Vai, 1x Kent)

- 2 armband

- 1 halssmycke (som senare blev morsdagsgåva)

Riktigt nöjd, men glömde ta bilder på mina fynd. På väg från Kirjis såg jag att årets Knit N' Tag-verk kommit upp längs med ån, alltså det här "stickad grafitti" projektet som kunnat ses om vårarna de senaste 2-3 åren. Tog mor med mig på en promenad för att kolla.

Gick först längs ån, där bakom Sibbe, där körsbärsträden äntligen börjat blomma. De måste fotograferas varje år.

Tyvärr minns jag inte vilka som gjort alla skilda verk, så kan inte credda någon här, men vill ändå visa några grejer jag gillade bland Knit N' Tag-projekten:

Årets tema var Finland 100 år, vilket syntes i många verk. Ovan en stickande Suomineito - of course.

Tyckte de här ögonen var coola. Eye see you heter verket. (De är fastsatta med fisknät, så stammen blir inte skadad. Var tvungen att titta efter riktigt nära för att se det.)

Svårt att ta en bra bild av denna, men såg helt fantastiskt ut. Måste ju vara maskinstickat..? Bonuspoäng för den lilla svarta katten.

Detaljbild:

Ett fantastiskt fint landskap i fyra årstider med massor av detaljer - virkade blommor, lavar på stenarna...

Ett annat fint landskap. Gillade de välplacerade molnen och den runda solen. Och...

...den lilla bonusugglan i en hålighet (samma träd).

Fanns massor av fina saker och inte minst detaljer, vi var helt överens om att deltagarna verkar ha satsat mera i år än tidigare i år, de flesta projekt verkade faktiskt planerade och genomtänkta. Och fint med så många olika tekniker. Batteriet i kameran laddade ur innan vi gått klart, så ett par riktigt fina blev o-fotade.

Följande aktivitet: Omplantering av en del av årets frösådd. Blir massor. Om/då det blir för mycket tar vi med överloppsplantor till Siivouspäivä i slutet av månaden. Ses då, antagligen i Kuppisparken.

Glömde (!) helt att titta på eurovisionen, så det blir inga kommentarer om den i år. Mycket sömn istället, det behövdes.

Idag, söndag, började vi dagen med att njuta av sol (Mirjam)...

...och närhet (Daisy). Mina katter har världens vackraste ögon.

Sedan hälsade jag på mor igen because morsdag och utlovad rabarberpaj. Bidrog med glass och presentkort.

Nu i Arken och jagar deadlines (Okej, bloggar just nu men ni vet vad jag menar), eftersom det helt oplanerat blev till och med två helt skriv-fria dagar. Skönt men stressande, å ena sidan vila men å andra sidan arbete som finns kvar att göra. Oh well, helgen susade förbi trots lugnet men livet fortsätter imorgon.

#ratatasbloggutmaning

14.05.2017 kl. 21:30

Utställning: Thaumazein

[Nu, i efterhand, känns gårdagens inlägg onödigt reklamigt. Jag som brukar irritera mig på när andra skriver så...Här kommer nu ändå ännu ett tips, men om något helt annat.]

I går gick jag på vernissage, utställningen Thaumazein/Variationer som söker sitt tema av Göran Torrkulla på Galleria Å. Jag är helt hopplös med/på vernissager, men själva utställningen är hemskt fin! Verken, i varierande teknik och ofta småskaliga, skvallrar om timmar av tålmodigt arbete. Om man förstår titlarnas hänvisningar ger det vissa verk en ytterligare dimension, men den förståelsen krävs inte för att man som betraktare ska få något ut av utställningen.

Jag har, tror jag, också tidigare skrivit om hur jag uppskattar konstnärer som vågar "göra vackert", skippa cynismen och se skönheten i det lilla. Vad jag gllar med Thaumazein rör sig nog just där - små detaljer som sammanvävs, poetiska kombinationer av ord, små blad, moln, pärlor, lätthet och skörhet. Torrkulla beskriver själv sitt konstnärliga arbete som "...ett slags kartläggande av mellanrummet mellan det bekanta och det obekanta – att försöka varsna det förbisedda eller bortsedda i sådant som vi hela tiden har omkring oss [...] som ett meditativt dröjande vid temat..."

Utställningen visas till den 6.11.

Göran Torrkulla: Världsägget (äggskal, slagmetall, akryl), 2014. Bild från turuntaiteilijaseura.fi.

14.10.2016 kl. 16:05

Utställningstips Åbo - Heidi von Wright i Fabbe's café

Och bloggtorkan fortsätter...

I dag vill jag ändå snabbt tipsa om en liten utställning här i Åbo: Heidi von Wirights teckningar kan ses i Fabbes café (Biskopsgatan/fabriksgatan), nu från början av augusti och minns inte hur länge. Titta in på en lunch/bulle/annat och passa på att kolla in utställningen på samma besök! Små, fina, finurliga och tänkvärda bilder.

04.08.2016 kl. 15:59

Teckning och konstupplevelser

Igår kväll fanns det igen för många program att välja mellan. Hade gärna deltagit i andra delen av Arbis Moraliskt självförsvar-diskussionsserie, men samma kväll och samma tid var det också flera museers gemensamma After Work- jippo.

Vad jag gjorde: Deltog först i krokiteckningen vid B-galleria, men bara den första timmen. (Skriver ett skilt inlägg om krokiteckningen sedan, så får jag samtidigt en ursäkt att samtidigt lägga upp bilder!) På B-galleria såg jag också den pågående utställningen Rituaali av Kaisa Karhu och Heta Saukkonen. Utställningen gjorde inte så hemskt djupt intryck men Karhu-Saukkonen hade hade gjort en skönt ironisk och minutiöst informativ "Taiteenkatsomis-ohjekirja", en bruksanvisning för galleribesökare alltså. Citerar:

"Asetu teoksen eteen.

Risti kädet rinnan yli tai työnnä ne taskuihin.

Seiso paikallasi 2-10 minuuttia kurtistellen kulmiasi.

Mieti mitä teos muistuttaa (esim. mummon kutoma tilkkutäkki, lomamatka Karibialle, hankala flunssa).

Halutessasi jaa ajatuksesi ohikulkijan kanssa."

 

"Katso teosta.

Pohdiskele sitä.

Älä ymmärrä teosta.

Kysy galleristilta mistä helvetistä tässä on kyse.

Lähde pois."

 

Därifrån gick jag vidare till Wäinö Aaltonens museum (med bruksanvisningen i färskt minne) för att äntligen se Saara Ekströms fina utställning Alkemi (fritt inträde kvällen till ära) och så var tanken att stanna kvar och också se/uppleva/lyssna på elektronisk jamsession. Men det kom inte igång medan jag var där, och så "orkade" jag bara inte stanna utan gick hem.

Utställningen, då?

Den var verkligt fin! Ekströms konst är en - i mitt eget tycke - fantastiskt fin kombination av vacker, mörk och... organisk? Foto, installationer och videoverk. Rekommenderar verkligen ett besök, utställningen visas ännu till den 24.4.

Det var det. Mars museoon!

20.04.2016 kl. 21:25

Veckosluts-recap

Ännu en intensiv men rolig helg bakom mig. Snabb recap:

Onsdag: Såg Blaue Fraus musik/performance på Dynamo.

Torsdag: Diskussionskväll av/med Utbildningsstrejk, nu i Arken med filosofen Joel Backström. Många deltagare och intressant diskussion efteråt, bl.a. om behovet av "obekväm" forskning.

Fredag: Löjligt bakfull. Blev "lite sent" sedan på torsdagen. Missade min tandläkartid (8 på morgonen). På kvällen besöktes Kåren och årets RÅA Live.

Lördag: Sådde massor av frön med mamma (tre sorters chili, ringblomma och tre exotiska frukter som lilebror hämtat frön till och jag precis hörde namnen på men har glömt redan.) - se bild nedan. Skulle egentligen hjälpa till med vårstädning men vi får ta den en annan gång. Och på kvällen Kåren igen, riktigt kul men blev ju lite onödigt... ähum... sent igen då. Årets behållning var nog Slayer, Bad Religion, [största delen av] Black Sabbath och så Marilyn Manson för showens skull (sången lät mer som Bruce Dickinson - inte för att jag har något emot honom.) Hur som helst alltid roligt att se hur mycket alla satsat på sina program!

Söndag: Sov nästan hela dagen. Klarade med viss möda av att använda tvättstugan på eftermiddagen. Bra med vila men kändes ju lite onödigt att faktiskt vara sjuk hela dagen.

Nästa helg borde jag egentligen fara på träningsläger, men hur intressant karaten än är måste jag erkänna att det tar emot just nu, inte träningen i sig men tanken på att ägna hela den kommande helgen åt något så utmattande för att sedan gå direkt tillbaka till vardagen igen på måndag vare sig kraften finns eller inte. Idag är det bara måndag och redan nu längtar jag ändå efter helt lediga dagar, alltså utan något som helst planerat program. Men ska jaga deadlines under veckan och se hur det känns sen.

18.04.2016 kl. 23:06

Konst och skymningsutsikt

Några skymningsbilder tagna från konstmuseets trappa i fredags. Var där och såg Nils Dardels målningar, kastade ett öga på samlingarna igen, och satt sedan och tittade på Elisabeth Prices videoverk User group disco. Det senare var för mig en positiv överraskning, jag gillar hemskt sällan videokonst men rycktes med i det här. Mycket suggestivt. Där fanns också Jouna Karsis verk Djup, som nog gick mig förbi. Installationen kändes malplacerad i utrymmet, kanske var det placeringen i sig som gjorde det så svårt att ta till sig. Det var intressant att se Dardel också, jag måste erkänna att jag inte haft koll på hans produktion förutom den döende dandyn... Imponerande variation trots de återkommande karaktärerna, och en nästan impinerande självdistans. 

Kan ju också passa på att påminns om museets fria inträde på fredagskvällar - kl. 16-19. Inte för att det annars heller är dyrt, förstås. Puolalabacken med utsikt och fin arkitektur på köpet.

18.10.2015 kl. 23:43

Croquisteckning i Åbo

Tänkte bara passa på att göra lite reklam:

Imorgon börjar B-gallerias croquisteckningskvällar igen! Varannan onsdag kl 18. Deltog för första gången i våras, och det var jättetrevligt, så rekommenderas verkligen! Egen skissbok och valfritt tecknemedium med plus en tvåeurospeng per gång. Ses där då!

22.09.2015 kl. 23:36

Valtio+ på Kakola

Det blev, som planerat, ett besök på Kakola i dag. En stark upplevelse. Hela fängelsemiljön hade också varit intressant att se helt i sig, också utan konsten. Men en intressant kombo var det hur som helst.

Utställningen Valtio+ visas ännu till 31.7 och det är fritt inträde - besök rekommenderas! Men reservera ordentligt med tud för besöket, det finns massor att se, blir ganska intensivt och så kan det (som i dag) vara lång kö in - de släpper "av säkerhetsskäl" inte in fler än 120 personer i gången.

Förhållandet mellan konstverken och fångarnas egen "konst" i form av t.ex. väggteckningar blir intressant, och gränsen mellan dem är inte alltid helt klar. Upplevelsen kan, som sagt, bli lite tung, till exempel valde min 76-åriga mor att enbart se de två första våningarna. Konsten, fängelset och alla trappor blev tillsammans lite för mycket för henne.

Jag kan tyvärr inte lista alla (rätta) konstnärer under respektive bild, men här hittas länk till Valtio+ sida merd mera info om allt.

Nu följer en bildbomb...

På cafét får man sitt te eller kaffe ur Kakola-sämplade plåtmuggar och fängelse-tema bakelser med fil och allt. Ett litet minus för alltför några sittplatser ute på gården, men ok. Vi hittade en passlig sten att sitta på.

 

25.07.2015 kl. 22:46

Fredagskonst

J.H.Lartigue: Danielle Darrieux (turuntaidemuseo.fi)

 

Har i idag börjat (försökt lära mig) pinterest. Få se vad det blir till... Verkar lätt beroendeframkallande.

Annat jag gjort i dag: Besökte konstmuseet, passade igen på när de har fritt inträde på fredag kvällar. De har nu, förutom samlingarna, en fotoutställning av Jaques Henri Lartigue och i Studion visas Kari Vehosalos målningar (och skultptur). Fascinerades av Vehosalos mörka målningar och hade gärna sett mera av dem! Men det är också något jag ofta upplever just i "Studion". Lartigues fotografier från rivieran var stiliga men hade nog väntat mig något mera, kan inte säga vad...

I morgon - såvida inte vädret jävlas alldeles för mycket - blir det utfärd med hela familjen till Kakola för att se konstutställningen där. Och gamla fängelset i sig, förstås. Kan bli nice! Skriver mer om det imorgon.

24.07.2015 kl. 21:01

Färgexplosion

Träden längs åstranden har igen blivit dekorerade med fantastiskt fin s.k. knitted graffiti. Knit n' Tag eventet hölls för första gången förra året, och idag tog jag, precis som då, en promenad lägs åstranden för att titta och fota. Deltagarna i Knit n' Tag är både privatpersoner och föreningar, men jag kommer inte kista här vem som gjort vilken utan det får man helt enkelt gå och kolla själv. Varje träd har en skylt där det står vem som har klätt just det trädet. Anade en viss blomstertrend i år.

Här kommer alltså bilder på några av de fina! Var riktigt svårt att välja bland fotona. Fotopromenaden nedan börjar och slutar vid Pinellan. Varning för bildbomb!

24.05.2015 kl. 23:42