Yogaveckan - om att återfinna sunda träningsrutiner

Efter en träningspaus som sträckte sig över en stor del av senvåren är det så skönt att hitta tillbaka till sin egen kropp igen. Alltså träningen. Visserligen fick jag inte alls allt det klart som jag tänkt under maj utan det har envist hängt med långt in i juni men jag orkade inte vänta längre. (Förklaring: jag hade alltså satt i stort sett allt annat "på hyllan" för att hlt koncentrera mig på att bli klar från ÅA...)

Löpningen har jag inte riktigt återfunnit ännu, men karaten känns bättre än på längre och sommarens parkyogor har inletts!

Den här veckan blir det speciellt mycket yoga. Igår (tisdag) var jag första gången med på den utomhusyoga som nu erbjuds vid bangårdsgatan, idag deltog jag i International Yoga Day-evenemanget i sporthallen i Kuppis och imorgon blir det igen den "vanliga" parkyogan i Kuppisparken. Följt av sista karaten innan salen stänger för sommaruppehåll. I fortsättningen alltså parken för det också.

Har hunnit med att ha några intressantare yogaupplevelser redan. Förra torsdagen blev parkyogan inställd pga regn men så sent att vi var flera som helt missat meddelandet. Då vi ändå samlats i parken kändes det ju synd att inte yoga (det regnade inte just då) och så gick en annan deltagare med på att dra en improviserad timme. Och det blev helt lyckat, var riktigt trevligt och jag fick göra ashtanga för första gången på ett tag.

Också gårdagens uteyoga var lite speciell. I början frågade instruktören om det var någon som inte var ok med att hon rör en (assisterar) och jag tänkte nu inte mera på det. ...Före sawasanan i slutet, som jag är van vid att ingen annan "lägger sig i". Jag blev (tyst) uppmuntrad att slappna av mera i armarna, fick stöd under dem så de kunde vila ordentligt (min högra arm kan sedan en olycka 2003 inte sträckas helt rak). Sedan gav hon press typ på axlarna, rörde lite i nacken - vilket först kändes konstigt men sedan visade sig vara jätteavkopplande - och masserade öronen (!) och pannan lite. Häpet superavslappnad stördes jag inte längre av varken trafikens brus eller gräsmattans myror som traskade över mina armar. Wow.

Efte min träningspaus har jag insett en sak: Jag behövde verkligen det avbrottet. Träningen hade blivit för viktig för mig. Viktig utan att jag ändå riktigt kunde njuta av den. Speciellt förra året, då andra saker i mitt liv inte fungerade. Träning kan vara ett bra utlopp när man är stressad eller annars mår dåligt men det svänger då lätt över mot överkompensering istället. Och min prestationsångest tog över den alldeles för ofta också i min träning. Jag tävlade mot mig själv till och med i yogan. Jag behövde känna att livet går vidare också om jag inte tränar på ett tag. Och det gör det ju.

Nu känns det roligt att träna (och yoga), men jag påminner mig själv om att vara aktsam och inte låta det gå till överdrift igen. Inte försöka föra träningsdagbok på nätet igen. Glömma resultaten och ha kul.

Namaste på er.

igår kl. 18:38

Annans rehabilitering och min parkyoga

Sitter och nördar i Arken efter avkopplande parkyoga. Efter dagens besök på sjuhuset hade jag en lugn stund för mig själv i parken med anteckningsboken och min färdigsallad från butiken. Sedan yoga. Riktigt skönt. Men var lite väl nära att somna under sawasanan.

Mammas rehabilitering verkar gå bra, nästa steg blir att träna på att gå i trappor - nödvändigt då hon måste upp för en trappa för att komma in i sitt hem. Idag var vi på en liten promenad (okej, mest rullstolsutfärd) ut i friska luften. Den var kort men uppskattades. Det ser ut som hon ska få komma hem någon gång nästa vecka. Det blir att flytta om lite i hennes bostad om hon ska rymmas att röra sig med rullatorn. Oroar mig nog lite för hur det ska gå, men de har varit hemskt hjälpsamma på sjukhust och också engagerat sig i hennes liv utanför avdelningen, så mpnne det inte ska gå bra ändå.

Själv funderar jag också på resten av sommaren och vissa hittills  icke-bekräftade planer som det nu är svårt att fatta beslut om utan att veta mer om hur mycket jag kommer att behövas de närmaste par månaderna. Saker jag hade tänkt jag skulle göra.

Och #365artchallenge projektet ska ske ännu, orkar bara inte ta tag i det just nu.

 

05.07.2018 kl. 19:51

Jag återvänder. Musik, yoga och annan medicin.

Wow. Skrivpaus, bloggtorka, call-it-what-you-want sedan april. Och allt svårare att återvända ju längre tid som går, förstås. Denna vår har varit fylld av stress och besvikelse(r), och det har synts (syns fortfarande) på flera olika områden av mitt liv. Nu försöker jag fixa vad som går att fixa, städa undan och sedan gå vidare. Flummbeskrivning.

förra veckan var urtrevlig. På tisdag blev det en kort utfärd tll Helsingfors för Tiger Lillies-konsert och träff med en av mina äldsta vänner. Fin kväll! Konserten var över mina förväntningar och speciellt imponerad var jag av hur de hanterade den lugnare, sorgsnare delen av sitt låturval. Riktigt stämningsfullt.

Torsdag till söndag spenderades i Heimtali, Estland, i karatens tecken. Årets Nordiska sommarskola hölls där, dvs en av årets största karatehändelser inom min stil. Ett lyckat och inspirerande läger, även om min egen hälsa inte riktigt var vad denb borde varit. Och roligt att igen få möta upp med gamla vänner, förstås.

Ikväll ska jag yoga - det är World Yoga Day imorgon och ikväll hålls alltså en yogahappening i idrottshallen i Kuppis, Åbo för den som är intresserad - och efter det blir det länk tillsammans med en vän. Ser fram emot båda. Det jag försöker få gjort här framför datorn blir ändå inte till mycket mera idag. Ibland hjälper bara träning.

20.06.2018 kl. 15:15

Funderingar om träning och mental hälsa

Jag har den senaste tiden igen påmints om hur viktig träningen är för mig, eller egentligen snarare hur viktigt det var för mig att alls bli fysiskt aktiv då, för kanske 10 år sedan. Att vara i form och ta hand om sin kropp är förstås värdefullt i sig, men själv har jag speciellt märkt skillnaden det haft på mitt mentala välmående. Jag faller inte lika djupt när jag faller. Det är inget jag tar för givet, men försöker minnas att njuta av det så länge det är så.

Samtidigt känns det viktigt att här betona att jag inte hör till de där pepparna som naivt och envist uppmuntrar andra att byta sina t.ex. antidepressiva mot skogspromenader eller träningspass. Jag har också sett de där "inspirations"bilderna och de är ju inget annat än repsektlösa mot dem som verkligen mår dåligt.

Både karaten och yogan kräver en viss slags koncentration, en närvaro, att bara vara där i stunden, bara fokusera på vad jag gör just då (okej, i karaten måste jag också fokusera på vad min partner, "motståndare", gör) men också löpturerna föredrar jag att hålla så enkla och avskalade som möjligt (ingen musik i öronen, inget annat extratjafs heller) utan bara ta mig ut och springa, skorna på och lagom varma kläder och ut. Känna hur det känns i kroppen att springa just den dagen. Karaten och löpningen har igen det gemensamt att jag får trötta ut mig ordentligt, vilket också ger en skön ro i sinnet efteråt.

Igår hade jag en jätteskön löptur trots det kalla vädret. Blir kanske en till imorgon.

Idag återaktiverade jag min profil på träningssidan funbeat för att lättare kunna hålla koll på mina träningsrutiner. Bad om tips av facebookvänner, en karatebekant nämnde sidan och så visade det sig att jag redan hade ett konto... Hade bara inte använt det sedan 2015, tydligen... Säg hej om du själv är där!

24.02.2018 kl. 22:32

Trötthet. hälsa och träning

Sitter igen och småslumrar framför datorn. Jag har varit otroligt trött den senaste tiden. Hela jullovet gick (släpade) jag runt med känslan av att inte ha fått tillräckligt med sömn, och den känslan verkar hålla i sig. Har ibland testat att lägga mig tidigare men är ändå lika trött på morgonen och kan tydligen sova precis hur länge som helst. I går köpte jag järntillskott, och hoppas nu att det ska hjälp åtminstone lite. Om inte, får jag väl snart vända mig till tyksen och se om de kan hjälpa mig.

Min vana trogen har jag inte avgett några direkta nyårslöften men visst är årsskiftet en bra chans att ta tag i livsstilsförändringar och andra projekt - lite som också höstterminsstarten kan vara. I år, kanske inte genast men väl hemkomen från förra helgens träningsläger, bestämde jag mig för att igen mer seriöst försöka äta hälsosammare. Alltså inte mindre, men färre tomma kalorier. Hittills har det känts bra och inte heller varit särskilt svårt att motivera mig såhär efter jullovet...

Träningsmässigt har karaten kommit igång men yoga blir det först nästa vecka. Tyvärr lyckades jag inte via Arbis hitta ashtangatimmar för våren som skulle passa mitt schema - annat än om jag går om nybörjarnivån för tredje gången men det känner jag ändå att jag inte vill. Finns förstås andra som erbjuder men det lir mycket dyrare. Oh well. Även i löpningen har det varit en ordentlig paus. (Inte konstigt att man varit trött, tänker jag nu.)

Och så längtar jag efter solljus. Gud, så jag längat efter solljus. Men man måste väl bara utgå från att det trots allt återvänder någon vacker dag. Fram tills dess: ena foten framför den andra och så kör vi.

12.01.2018 kl. 16:42

Är du ensam ikväll, har du fett hår och mjäll?

Är du ensam ikväll, har du fett hår och mjäll?
Är du vingögd och blåögd och blyg?
Är ditt livsmod på noll, är det tomt i din boll?
Går du mest runt och pruttar i smyg?

Har du fotsvett och luktar som en gammal reptil?
Har du finnar som blossar och saknar du stil?

Är du ensam ikväll, har du fett hår och mjäll?
Tacka fan - du är ensam ikväll...

Ovanstående visa (mel: Are you lonesome tonight) har ringt i skallen på mig sedan måndagskvällens julfest (Tack Lena). Igår kändes den ändå som ganska passande bakgrundsmusik till mitt liv.

Det var en skojig julfest, men kanske - tydligen - lite väl effektivt julfestat i varje fall för min egen del. Tål inget längre. Var sjuk hela dagen igår, alltså hela dagen, och upptäckte dessutom att den där snubblingen hemma i tamburen (hade lämnat en väska stpående mitt på tambursgolvet. Den mindes jag inte längre då jag kom hemsmygande i mörkret.) visst gav ordentlig bula plus allt mer blånad under hakan. Minns inte hur jag landade men tydligen inte så smidigt. Resultat: Idag serr jag ut som om jag fått på käften. Lovely. Har försökt sminka över och hoppas att jag inte oroar någon i onödan.
 

Idag kollat igenom Arbis kursutbud för våren, och anmält mig till karaten och fördjupad vinyasa flow yoga. Ashtangan er det tyvärr s'mre ut med. Enda möjigheten att träna ashtanga - som inte krockar med någondera karatteträningen - skulle vara att antingen gå nybörjarnivån en tredje gång eller att träna mysore, vilket jag verkligen inte känner mig beredd att göra ännu. Så hoppas kunna hitta bra och förmånlig ashtanaträning på annat håll nu för vårterminen.

 

13.12.2017 kl. 15:51

Träningsläger och inspiration

En tung men givande träningshelg bakom mig. Deltog fredag-söndag i ett träningsläger för svarta bälten uppe i Vasa. Mycket givande, ett av de där lägren där jag fick generöst med nyttiga personliga pointer att fortsätta använda i min räning nu efteråt. Och så blev jag graderad! Inget klår att "få svarta bältet" (1. dan) men att graderas till 2. dan är också fint, en bekräftelse på att något gått framåt och motivation att pressa sig själv ytterligare.

I praktiken blev det 5 dagar karate i följd, då jag deltog i vanliga klubbträningar här hemma på orsdag och jag själv drog träningar på måndag. Det kändes helt okej att inte kunna träna så mycket själv igår, kroppen behövde nog vila. Ikväll blir det tisdagsyogan istället - ashtanga.

Den här gången verkar ändå hälsan (trots tidigare förkylningar och fotskador) ha varit i skick och det blev bara en dag (måndag) av supertrötthet och konstant hunger/mattankning.

Ser redan fram emot nästa träningsläger, så mycket inspiration just nu!

21.11.2017 kl. 16:50

Tränar igen - veckans budgettips

Egentligen skulle jag blogga redan efter helgen och skriva om alltmöjligt Viktigt som den antirasistiska demonstrationen och pridehelgen, men mådde skit och orkade bara inte producera någon text (vare sig till bloggen eller avhandlingen). Nästa gång. Idag blir det träningstext istället.

Efter en tung helg och veckobörjan med förkylning och skithumör (som inte blev bättre av träningsbristen - eller av det faktum att jag blev tvungen att avboka helgens träningsläger som jag länge planerat in och sett fram emot) vågade jag mig igår tillbaka till både yogan och karaten. Och det gick ju helt bra, så skönt! Antar att jag börjar bli frisk nu då. Nästa vecka börjar våra karateträningar "på riktigt", ska bli jätteskönt* att återfå rutinerna!

Få av dem som läser den här bloggen (hjälp! Vem är ni?) kan ha missat mitt intresse för lågbudgetträning, och bra chanser att träna billigt finns också fast sommaren tagit slut - Här kommer ännu ett tips. Du som är studerande eller annars anknuten till någon av högskolorna i Åbo vet väl att du denna och nästa vecka får testa så gott som alla träningsformer inom Campussport helt gratis! Gäller dessa två första veckor som prova-på-erbjudande, du behöver inte ännu ha betalat din motionsavgift för att delta eller förhandsanmäla dig utan det är bara att dyka upp och testa. Själv gick jag igår på Hathayoga och på fredag blir det möjligen hatha flow. Att sånt.

Jag börjar snart bli lika bra på att hitta gratisyogatimmar som loppisklänningar.

 

*ordet "skönt" har kanske inte helt samma betydelse i karatesammanhang...

31.08.2017 kl. 15:45

Höstens arbiskurser

Igår kväll kl 19 satt jag färdigt parkerad framför datorn för att säkert hinna med och få plats på årets yogor (en yoga-flera yogor, right?). Vissa av dem brukar kunna bli fullbokade bara några timmar, så man vill ju vara ute i tid. Nu idag ser jag att flera andra Åbo-ratataiter rapporterat om vilka kurser de anmält sig till i år så tänkte jag också skulle hoppa på det tåget. I år är jag anmäld till:

[x] hatha yoga (grundkurs)

[x] ashtanga yoga (grundkurs pga allt annat opassande tidpunkt)

[x] vinyasa flow yoga (grundkurs).

[ ] karate

Ses där då! Kunde inte bestämma mig för vilka två yogor jag vlle gå så det blev alla tre! Istället skippar jag antagligen campussports yogatimar i år, då karaten ändå inte längre ingår i motionsavgiften. Men vi får nu se.

Och just det, jag skrev kanske redan tidigare att vår karate nu i höst erbjuds i samarbete med Arbis, så passa på att anmäla er till det också! Vi är trevliga och har skitkul på träningarna! Anledningen till att karaten inte står förkruxad på min lista ovan är att jag inte behöver anmäla mig då jag i höst är en av kurslärarna. Så nu kan du dessuto nästan säga att du känner en av lärarna från förr!

23.08.2017 kl. 14:44

Testat: Air yoga

Det har trots allt varit en ganska aktiv vecka. På onsdag blev det parkyoga (även om den tyvörr måste avbrytas till öljd av regnet) och igår fick jag, förutom karateträningen, testa på något nytt: Air yoga!

Vad är airyoga? I air yoga (eller aerial yoga används ett från taket hängande långt tygstycke som hjälpmedel vis asanorna. Tygsttcket kan användas mera utvecklat och likt en hängmarra eller trapetsliknande ihopsamlat. En av tankarna är att man med detta stöd ska kunna utmana sin flexibilitet mera, men det ska också vara extrautmanande för coremuskulaturen. Och akrobatiskt roligt!

Orsaken till att jag nu testade var att Yoga Nordic i samband med Konstens natt igår erbjöd gratis yogatimmar hela kvällen, bl.a. hot yoga och air yoga. Själv bestämde jag mig för air yogan för att få prova på något nytt!

Och hur var det? Först av allt, skitkul! Och utmanande men belönande att t.ex. lita på instruktören och utrustningen och våga t.ex. hänga uppochner. Det kändes kanske inte som ett typiskt yogapass utan blev mysket avbrott mellan asanorna men det var ju också nödvändigt för instruerigens skull. Och jätteskönt att efter passet ligga ner för sawasana i sin egen silkiga kokong, svävande en meter över marken, inget hårt underlag men en lätt rörelse i takt med den egna andningen. Sinnligt.

Jag kommer inte att i det här skedet fortsätta med airyogan men vill nog testa det pånytt i ett senare skede!

18.08.2017 kl. 16:07

Tränings- och prestationsgnäll

Börjar bli riktigt frustrerad på detta växlande väder. I kväll blir det fjärde parkträningen på drygt en vecka som ställs in pga dåligt eller ostadigt väder. Jag förstår det eftersom det ösregnade båe igår och tidigare idag så det är väl vått överallt, men nu skiner ju solen igen och det skulle annars vara värsta idealvädret för parkyoga... Morr.

Karateträning blir det i alla fall ikväll, vi tränar nu hemma hos två av instruktörerna (så är inte beroende av vackert väder).

Blir skönt att få ordning på träningsrutinerna igen till hösten.

Har varit lamt med mitt skrivande den senaste tiden, har varken producerat text hit till bloggen eller någon annanstans heller, idéer och tankar finns men jag lyckas inte samla dem i textform. Skitirriterande.

Allmän obalans på gång just nu, som märks till och med på humöret, tvi!

 

07.08.2017 kl. 16:39

Happy Jack yoga

I går gjorde jag parkyoga-debut (okej, med undantag för morgonyogan i Raunistula), och hur var det då?

Gårdagens yoga hölls alltså av Happy Jack yoga, och med Jack själv som instruktör, en solskenspositiv kanadensare. Tja, helt enligt mina förväntningar var det ju inte. Ganska mycket prat, massor av glada utrop och gruppgemenskapsgrejer, hälsa på dina grannar, träning med par, ropa och t.o.m. sjunga tillsammans... Ibland kändes de thelt enkelt jätte"amerikanskt" (vaddå fördomar?) och jag hade önskat mera träning och mindre nack. Men roligt var det! Jag ä just den som spontant blir jätteirriterad både på alla slags obligatoriska grupparbeten och sånt här "nu ska vi ha det jättekiva tillsammaaaaaans!! Hur känner ni eeeer??!!?". Men ok, det blev ju kul och var säkert en nyttig utmaning just för mig. Och solen sken och det var ju lite häftigt att yoga tillsammans med säkert över 100 andra leend emänniskor. Uppmuntran att tillsammans sjunga eff-ing Bon Jovi på slutet gick ändå över mina gränser med ordentlig marginal. Men det förlåter jag dem för.

Och: trots att yogan pga alla avbrott kändes "för lätt" medan den pågic, har jag träningsvärk idag. Det var en överraskning! Imorgon, om vädret bara tillåter, ska jag testa igen. Det är samma gäng/stil/whatever (Happy Jack yoga) som står för arrangemangen då igen, men en annan instruktör. Ser fram emot det, och hoppas på bra väder men också på att slippa sång.

Namaste.

07.06.2017 kl. 15:01

Sommarens träningsplaner

Appropå mitt förra inlägg, om att ibland också behöva få fokusera på det enkla, på det som fungerar.

Jag har kommit bra igång med min löpning igen, det har ju den senaste tiden varit helt fantastiskt länkväder med lagom ljumna kvällar, vackra men utan stekhetta. Har ändå sedan några veckor saknat både karaten och yogan som båda pausats för sommaren. Igår kväll blev deet ändå - äntligen - en karateträning av, om än lätt ad hoc i ett visst instruktörspars vardagsrum. Var riktigt kul, och funkar ju så länge man inte är för många. Vi fick inga salturer alls för karaten nu för sommaren, så måste klara oss ett tag med antingen hemma- eller utomhusträning. Lite frustrerande men bättre än ingen träning!

Ser fram emot att snart också yoga mera. För mig funkar det inte (ännu) alls att yoga på egen hand hemma, jag hittar aldrig den fokus som behövs och har mest svårt att hållas stilla. Men från och med nästa vecka inleds den här sommarens parkyogatimmar och i år ska jag delta så ofta jag bara hinner. Lite reklam här: För de som är nyfikna på det, så hålls parkyoga (i Kuppisparken, Åbo) alltså av två olika arrangörer, Pure move och Jooga Lode, men de har samarbetat till den grad att inga av timmarna krockar med varandra. De flesta timmarna är helt gratis, men varannan vecka hålls också 5-eurostimmar där man får chansen att testa på nytt.

Pure Moves parkyoga-info på facebook här.

Och Jooga Lodes här.
 

02.06.2017 kl. 16:23

Kvinnodagsaktiviteter

I går "firades" internationella kvinnodagen för min del genom bloddonation på ÅST på dagen och "Feministisk gatupatrullering"-demonstration på kvällen. Är glad att så många deltog i demonstrationen trots skitvädret, men kan inte säga att jag skulle ha någon klar bild av hur många vi var. Och fin stämning, jag blir pinsamt ofta rörd under demonstrationer och så även nu. FRK:s bloddontaionsevent var riktigt trevligt och gick annars bra men det med att dela ut rosor åt alla donerande kvinnorkändes... lite onödigt? 

Skulle egentligen också yoga innan demonstrationen (hade räknat ut att jag precis skulle hinna med båda) men yogan var helt överraskande inställd pga något event vid Kåren. Någon information om det här hade åtminstone jag aldrig fått, så blev lite sur men jo, demon höjde humöret igen.

Och jag är tillbaka på bloggen igen, hoppas skrivlusten återvänder nu, har saknat den.

09.03.2017 kl. 14:34

Kroppsmeditation x 2

Axeln återhämtade sig ändå, så har vågat mig på yoga! Så skönt - igen! I kväll blev det dessutom dubbelprogram., då B-gallerias croquis-kvällar har dragit igång igen (varannan onsdag kl 18-20, mer info här!).Tyvärr är dessa nu placerade direkt efter min onsdagsyoga, så att jag försenar mig också om jag småspringer, men idag bestäme jag mg för att delta i båda ändå.

Insåg att det finns vissa gemensamma drag mellan yogan och croquisteckningen. I båda behöver jag vara helt fokuserad på kroppen för att det ska funka och jag ska få ut något av det  - förstås med den skillnaden att jag det på yogaträningen är min egen kropp jag "är" i medan det på croquin är modellens. Om jag börjar stirra ner i pappret och fila på detaljer är det kört. En intressant detalj också att det just ikväll var en rörlig modell, jonglören Heikki som ställt upp och modellat ibland tidigare också.

agens medium: kulspetspenna. Det är intressant och jättesvårt att teckna någon som rör på sig. På den övre bilden stod han förstås ganska stilla. Jongleringskroppen, insåg jag sådär efter yogan, är ganska långt fråga om stabil underkropp och rörslig, lös överkropp.

(Och som vanlig ber jag om ursäkt för bildkvaliteten - taget i kvällsljus med min gamla nokia)

Hur som helst en helskön känsla efter de båda, så skilda ändå, passen av kroppsmeditation!

25.01.2017 kl. 20:50

40, bildkonstnär, etnolog, bokhoarder. Kattägd, åboboende, introvert eyelinerkonsument.
 

Träning och hälsa, motivation eller brist på samma, musik och konst, samhälle och feminism.

Skriver akademiskt om städer och platser.