Sevendays miljölista

11.06.2017 kl. 20:47

Brukar inte aktivt följa med Sevendays listor, men såg miljötänk-listan på flera bloggar och blev inspirerad att skrva något baserat på den! Så här, lite i sista stund, kommer alltså min egen miljölista:

Min inställning till hållbar utveckling:

En term som verkar kunna användas för att sälja nästan vad som helst, tyvärr. Men också något nödvändigt, oundvikligt. För mig inte enbart en miljöfråga utan också en fråga om etik, hur vi (människor) behandlar varandra.

Tre tips hur man minskar avfall:

- Tänk på vad du köper hem. Behöver jag verkligen den här? Minska din konsumtion. Sluta gå på reor - du bara luras att köpa sådant du inte tänkte från början att du skulle ha. Köp inte som "tröst" när du mår dåligt, och skyll inte genast på att du köper second hand utan fundera också på själva köpbeteendet. Allt second hand är inte heller nödvändigt att ha.

- Klassikern: Ta inte massor av onödiga plastpåsar i butiken. Många frukter och grönsaker klarar sig riktigt bra utan (hallå! Limma etiketten direkt på bananskalet!) och om du köper bara några enstaka åt gången kan man sätta flera sorter i samma påse så länge man minns att väga dem skilt. Alla etiketterna på påsen sedan. Många butiker erbjuder idag dessutom helt vettiga flergångspåsar.

- Planera din matlagning åtminstone lite, så du inte köper hem massor av allt bara för att ha i skåpen (som sedan riskerar fara illa innan det äts). Ha koll på vad som finns hemma. Lär dig uppskatta mat av rester. Om du inte vill äta samma sak redan nästa dag, så sätt det i frysen istället för kylen. Storkoka och frys in.

- Bonuspoint: en sak jag inte gör själv men hoppas bekanta mig mera med någon dag är "dykning" alltså dumpsterdiving. Har flera gånger bjudits på jättegod mat gjord av "dykade" ingredienser och också fått se hur mycket riktigt användbara livsmedel som kastas. Ett ganska konkret sätt att minska (!) på avfall, samtidigt som man kan köpa mindre.

Mina val som gör gott för miljön:

Jag äter vegetariskt sedan sent 90-tal. Äter hemskt sällan takeaway, om jag vill äta restaurangmat gör jag det hellre på plats, där den lagats.

Jag slänger nästan aldrig mat, ens rester. Äter allt. Inget ruttet i mitt kylskåp.

Har insett att jag inte måste tvätta håret varje dag. Har också helt slutat färga det. Otroliga mänder kemikalier har brukats bara för mitt hår tidigare...

Äger ingen bil (lätt för mig som bor i centrala Åbo - helt onödigt här). Promenader ger också bra vardagsmotion!

Eftersom jag inte har egen tvättmaskin utan använder husbolagets tvättstuga planerar jag mitt bykande. Aldrig bara t.ex. några par jeans utan fulla maskiner. Det har också påverkat hur jag använder mina kläder. Slänger aldrig en en gång använd t.ex. skjorta i tvättkorgen (om den inte faktiskt är smutsig), utan hänger upp tills jag vill använda den igen.

Mina val som gör skada för miljön:

Jag äter alldeles för mycket portionsförpackat, inte minst i samband med träning. Kvargburkar, proteinbars och -drycker, you name it. Det här betyder massor av plastavfall.

Jag har ofta tänkt att jag gärna följa en striktare vegetarisk diet (närmare vegansk) och t.ex. skära ner på mjölkprodukter, men sedan blir det aldrig riktigt av.

Jag använder smink varje dag. Det är skadligt för miljön på så många olika sätt samtidigt att jag riktigt skäms. Både produktionen, förpackningarna, alla kemikalier som sköljs ner i mitt avlopp varje kväll, fy...

Jag tycker zero waste-livsstilen är:

Beundransvärd och inspirerande! En trend som jag hoppas växer!

En miljöhjälte: Får hjärnsläpp här. Kanske jag kan ta chansen att uppmuntra alla att själva bli framtida miljöhjältar?

Kommentarer (0)
Skriv siffran 10 med bokstäver:

40, bildkonstnär, etnolog, bokhoarder. Kattägd, åboboende, introvert eyelinerkonsument.
 

Träning och hälsa, motivation eller brist på samma, musik och konst, samhälle och feminism.

Skriver akademiskt om städer och platser.

Kategorier

Senaste kommentarer