Åbo bokmässa och Turun varjokirjamessut

09.10.2017 kl. 16:36

Trött måndag efter heltrevlig helg i litteraturens tecken. Senaste helg var det alltså både Åbo bokmässa och Kirjakahvilas alternativa Turun Varjokirjamessut. Även på andra håll i Åbo hölls olika mindre events relaterade till någondera bokmässan. Jag hade tänkt delta i betydligt mera men deltagandet blev något mindre aktivt än planerat, har varit för trött helt enkelt.

Varjokirjamessut besöktes på lördag för att se Liv Strömquist! Hon talade ocskså på den stora bokmässan på söndag, men då det fanns så mycket annat program bestämde jag mig för att för säkerhets skull se henne på Kirjis. Intervjuaren var tydligt nervös men det blev ändå riktigt lyckat och om det inte varit för trängseln ade jag velat anteckna allt bra som Liv sade, där fanns nog många guldkorn. Kirjis kändes också som rätt miljö, inte minst efter Strömquist påmint om börjat sitt serietecknande i fanzine-form och insprerats av Riotgrrl-rörelsen och Kathleen Hannah - sittande i ett utrymme där det hållits fanzine-workshop samma helg. Jag imponerades också av Strömquists, om så ironiska, självmedvetenhet  och överraskades av hur jäkla trevlig hon faktiskt verkade vara. Det fick mig att gilla henne ännu mera.

Den "stora" bokmässan besöktes på söndag. Blev medbjuden av en vän som fått biljetter, men de visade sig gälla för bara ett besök så då valde vi söndag och gav oss iväg redan på förmiddagen. Först gick vi bara runt och tittade på alla utställare och vände och vred på böcker och tidskrifter. Fick låna hans tygkasse för min snabbt växande hög av fynd - en köpt bok och alltmöjligt gratis som jag plockade på mig. Som bonus fick vi också beundra en stor mängd cosplayers. Är inte helt säker på hur cosplaying relaterar till bokmässan, men på söndagen hölls tävling för bästa outfit och vissa var faktiskt ganska imponerande.

I mässcentret hölls samma helg också mat- och vinmässa som man fick tillträde till med sama biljett så som följande traskade vi runt där och provsmakade allt. Köpte lite av den godaste fudge jag någonsin ätit - utanför England.

Efter det återvände vi till bokmässan för att se mer av progammet men var nog lite för trötta för et så det blev ändå lite sporadiskt. Till det intressantare av vad vi såg var ett samtal med Rauno Lahtinen (han som står bakom Turun puretut talot-böckerna) plus översättaren av hans senaste bok om Åbos historia (Den behöver nog skaffas i något skede) och en presentation av (några ur) gruppen bakom en nyutkommen bok vid namn Kirjeitä tulevaisuudesta – ääniä maapallon säilymisestä. Presentationen hade npg krävt mer tid men projektet verkade intressant. Under ledning av filosofen Antti Salminen har personer från olika länder (Bl.a. Finland, Indien, Brasilien) och med vitt skilda bakgrunder brevväxlat med varandra om bl.a. följder av den globala uppvärmningen och möjligheter till ny[a], minre förstörande livsstil[ar]. Dessa dialoger presenteras i boken i sina ursprungliga former utan hemskt mycket ställningstagande. Lät hemskt intressant hur som helst, och hamnar nog på min att-läsa-lista.

Vi missade säkert massor av intressant program, men som sagt saknades energin. Bl.a. hade jag gärna sett Kari J. Kettula på Varjokirjamessut. Kettula är inte bara tidigare Kirjis-aktivist utan har även i tiderna stått bakom grundandet av Åbo bokmässa. De första bokmässorna hölls i Brinkala, alltså kring Kirjis, för att sedan förstoras och börja hållas i mässcentret. Sedan starten har mycket förändrats och bokmässan kritiseras från vissa håll för att ha blivit onödigt kommersiell, med större fokus på bokförsäljning än på litteraturen i sig. Men just då var jag alltså på den "stora" bokmässan och missade därför. Kändes lite ironiskt.

En givande helg och en litteraturhög rikare. Igår började jag läsa Erik Wahlströms Gud som jag fick igår i utbyte mot ett enkätsvar om finlandssvensk litteratur.

Kommentarer (0)
Skriv siffran 2 med bokstäver:

40, bildkonstnär, etnolog, bokhoarder. Kattägd, åboboende, introvert eyelinerkonsument.
 

Träning och hälsa, motivation eller brist på samma, musik och konst, samhälle och feminism.

Skriver akademiskt om städer och platser.

Kategorier

Senaste kommentarer