förkylningsflummiga #metoo-kommentarer

20.10.2017 kl. 17:26

Är jobbigt förkyld och får ingenting vettigt gjort. Vilket i stort sett sammanfattar hela den här veckan.

Jag vill ännu kommentera några saker om #metoo-kampanjen som fortsatt under veckan, lika envist som min förkylning. Här följer alltså lite förkylningsflummiga kommentarer:

Mycket har hänt. Många slags reaktioner har väckts. En del får en att häpna, andra får en att återfå hoppet om mänskligheten.

Mest imponerande och irriterande samtidigt är hur otroligt många som orkar irritera sig på att "alla män blir smutskastade". Hur kan det att så många kvinnor öppnar sig  störa mera än vad vi öppnar oss om? Varför är det vi som ska visa hänsyn? Duktiga, snälla, tysta flickor som inte stör eller sårar. Om du är trött på att höra om det, hur jäkla trötta tror du då att vi är på att uppleva det?

Jag kom att tänka på en viss annan kampanj, som jag kritiserade i ett tidigare blogginlägg. Jag har nu funderat på skillnader mellan den "orangea" antivåldskampanjen (alltså där färgen orange plockades fram som något slags symbol på int. dagen mot våld mot kvinnor) och #meetoo-initiativet och en för mig avgörande skillnad är nog att #metoo initierades av kvinnor som själva blivit utsatta, som själva valt att uttala sig och som krävt tolkningsfreträde. Trots att vissa (jag också, först) enbart använde hashtagen istället för att berätta om sina erfarenheter tycker jag inte att den heller döljer ämnet eller fördunklar diskussionen. Att plocka fram orangea grejer en dag eller vecka i året för att just då "uppmärksamma" våld mot kvinnor... gör exakt vad? Ja har ofta under den kampanjen närmast haft en obekväm känsla av att utsatta kvinnor utnyttjas, används för någon annans syften utan att tillfrågas först. Medan den här mera spontant startade #metoorörelsen ju redan åtminstone får saker att röra på sig lite.

Många män har uttryckt förvåning men också stöd. Jag tycker det är trist hur fort och hårt de män kritiserats som "erkänt", som gått ut öppet med att ha betett sig svinigt. Jag tyker det är ett viktigt och strongt steg att gå ut och offentligt erkänna sina tidigare misstag, och onödigt mycket tid går åt till att debattera ifall de är värda beröm eller inte. I de fall som jag själv läst har det varit fråga om personer som ångrar sitt tidigare beteende och som jag ser det öppnar det åtminstone för någon slags diskussion i motsats till om alla bara höll käften. Nu syns och hörs också andra än inte-alla-män-männen. Bra så.

Nu ska jag börja röra mig hemåt. Sedan tänkte jag trotsa förkylningen och umgås med folk. Så länge jag orkar.

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 6 med bokstäver:

39, bildkonstnär, etnolog, bokhoarder. Kattägd, åboboende, introvert eyelinerkonsument.
 

Träning och hälsa, motivation eller brist på samma, musik och konst, samhälle och feminism.

Skriver akademiskt om städer och platser.

Kategorier

Senaste kommentarer

November 2018

Mina inredningsallergier, del 2.Om Black Friday/Buy Nothing Day och konsumtionOm män, debatt och marginaliseingÅA och den

Oktober 2018

#MIAUtoo - eller inte?

September 2018

Karateinspiration Vågar fokusera på annat igenByråkratilimboPanikvaknande och besök av polisen

Juli 2018

Annans hemförlovning och egna träningsplanerAnnans rehabilitering och min parkyoga

Juni 2018

Sjukhusflytt och lättnadOm åldrande föräldrar och lårbensfrakturer och sånt365 konstumaningen - andra, nej, tredje försöketJag återvänder. Musik, yoga och annan medicin.

April 2018

Påskhelgsupdate inkl löpningsnörderi

Mars 2018

min powersuit - om Den Stora InspirationenSeminarium: Röster om #metooÖverraskande bokrekommendation - Inger Edelfeldt: Fnns det liv på Mars?Omstörtande saker i skallen - skriver om allt annat.Helgens självförsvarkursKvinnodagen 2: Efterkommentar till demonstrationenKvinnodagen och demonstrationKrokikväll och perfektionism

Februari 2018

Gi-klädd omväxling på jobbetFunderingar om överflöd och loppisfyndFunderingar om träning och mental hälsaFunderingar kring facebookgratulationerFödelsedag och skrivnystart

Januari 2018

Trötthet. hälsa och träningNytt år, nytt jobb och lite kroppspositivism

December 2017

Om kampsport och självförsvar - och HakkarainenÄr du ensam ikväll, har du fett hår och mjäll?Julfest på julfestMeetoo-demo i Åbo kl 18!

November 2017

#dammenbristerTräningsläger och inspirationFarsdagstankar (Isi 1949-1999)Klädbytardagar och nagelexperimentChoomfest + Kiarama @ Skärgårdsbaren