Panikvaknande och besök av polisen

12.09.2018 kl. 19:50

Efter ytterligare en bloggpaus tänkte jag att dagens helt fantastiskt absurda morgon kanske kunde vara tillräcklig ursäkt att sätta mig ner och skriva igen. Här följer berättelsen om vad som borde varit en alldeles vanlig onsdagsmorgon:

I morse vaknade jag av någon annans röst i min tambur. Jag bor ensam. Andras röster hör inte hamma i min bostad. Yrvaket uppfattade jag att någon stod i min öppna dörr och talade med någon annan i telefon. Sade något om var han var, mitt namn nämndes, någon kommentar om vad han såg, och om en lukt. Och om katten. Jag var helt panikslagen. Tog för givet att det måste vara en fastighetsskötare men vet ju också att de inte får komma in sådär bara , utan att ens ringa på dörren först.

Tog mig ur sängen, kollade klockan, den var kring 04.30. Gick till tamburen där dörren till min lägenhet stod på vid gavel. Enda människa jag såg stod utanför husets ytterdörr och talade i telefon. Drog på mig första bästa plagg, samlade mina nycklar och steg ut ur lägenheten. Personen var borta, syntes varken i trapphuset eller på gården där han senast stått.

In igen, stängde dörren efter mig och började i brist på annat att i min yvakna panik städa upp lite i min helt kaotiska tambur. Förutom det vanliga råddet hade en hög med returpapper (på väg "ut") rasat och tydligen unde natten använts som toalett av någondera katten. Jag visste alltså inte vad det var fråga om eller varför någon - vem? - som kommit in i mitt hem och börjat kommentera det. Och en sådan tid?!

Efter en stund ringde det på dörren. Öppnade.

Det var polisen. Polisen??

Jag: ???

Polisen: God morgon. Har ni månne en katt som smitit?

Jag: Ööhhh..? (Inser att jag pinsamt nog inte har en aning men att dörren ju lämnats öppen) Katt..? Ja, jag har katt..?

Polisen upplyser om att min katt har smitit och befinner sig högre upp i trapphuset.

Jag: Ehh... jaha..?

Polisen, uppfordrande: Är allt annars i ordning?

Jag, reflexmässigt och i fortsatt yrvaken panik: Alltiordning. Ingaproblemalls... Ja, förutom att jag vaknade före fem på morgonen av att en främling öppnade dörren till min lägenhet och kom in..? 

Polisen, tålmodigt överseende: Dörren stod öppen.

Jag: Eehvah? Öppen?

Polisen, med ton som om jag borde vetat bättre: Er dörr stod öppen. En granne blev orolig och kontaktade oss. er katt finns högre upp i trapphuset, ni kan söka den därfrån *pekar uppåt trappan*

Jag: Ehh, okej..?

Polisen: Ja om det inte är några problem så god fortsättning...

 

Jag gick upp för trappa efter trappa i min morgonrock och hittade efter några våningar min vilsna katt Mirjam och en mansperson liknande han med telefonen som oroat/besvärat sade ungefär att "du kan ta din katt nu..." och sedan försvann fort. Jag var ännu alldeles för chockad för att hitta på något att säga.

Bar in katten och stod sedan bara och gapade en stund. Kollade att andra katten var inne, det var hon. Låg och sov lugnt.

När allt var över var klockan lite över fem. Försök nu sedan somna om efter en sådan väckning.

Efter att en stund förstod jag ändå vad som antagligen hänt: Dörren till min lägenhet kan vara trög och för att den faktiskt ska stängas (låsas) krävs ofta att man liksom ger den ett ordentligt extra ryck. Mindes plötsligt att den krånglat då jag kom hem på kvällen, kanske att jag aldrig gav det där extrarycket utan blev distraherad av något. Om dörren inte var ordentligt fast blev äventyrskatten Mirjam säkert nyfiken och buffade upp den och tassade ut. Eller så öppnades den när någon granne drog fast sin.

Hur som helst förstår jag att den anonyme grannen blev orolig då han inte bara såg lägenhetsdörren stå öppen mitt i natten utan kikade rakt in i min helkaotiska tambur inkl kattstinkande tidningshög... Polisen frågade säkert i telefon hur där såg ut. Alltså ifall det hänt något eller personen verkar helt utslagen... Just lovely. Alltså jag har inte alltid stökigt hemma men klart man har det just då något sånt här händer.

Nu framåt kvällen känns allt bara som en absurd dröm. En jävligt absurd dröm. Och jag har en ytterst sällskaplig katt som nog verkar helt nöjd med innelivet igen.

Så inleddes min onsdag. Och jag vet en som kollar dörren minst tre gånger innan hon lägger sig ikväll.

 

Things to do:

- Be någon se över dörrjäveln.

- Städa, för fan.

- Börja sova i pyjamas eller häng åtminstone lättpåtagbart plagg där det går att hitta genast.

Kommentarer (1)
Skriv siffran 3 med bokstäver:
Oj Eva - jag lider med dig! Kl 4-5 är ingen god tid någonsin att bli väckt. Speciellt inte av grannar, polisen eller en combo av dessa. Tur att Mirjam inte sprang ut på gatan!
Linnea12.09.18 kl. 22:37
Jo, det tänkte jag också (om Mirjam)! Finns annars någon i grannskapet med en mycket liknande katt som går ute. Den liknar Mirjam just tillräckligt för att jag ska få riktig ryggradspanik var gång jag ser den kuta över flerfiliga vägen här intill...
14.09.18 16:27

40, bildkonstnär, etnolog, bokhoarder. Kattägd, åboboende, introvert eyelinerkonsument.
 

Träning och hälsa, motivation eller brist på samma, musik och konst, samhälle och feminism.

Skriver akademiskt om städer och platser.

Kategorier

Senaste kommentarer

Juni 2019

Yogaveckan - om att återfinna sunda träningsrutinerLast dance with TVO

Maj 2019

Hur man gör mig sur under spelningarDen lilla missen som kanske stjälper alltKläderkläderkläderFörsta maj och graduinlämning

April 2019

ValrysarenPrestera mera

Mars 2019

Efter regnet365-utmaningen nu på facebookSaker jag gillar på K: Klimatstrejk och krokiteckningKvinnodagsjubel!Dagens glädjeämnen

Februari 2019

Om skillnaden mellan att vara naken och avkläddThe tea-related incident. Motgång i 365-projektetLösa tankar om jobb, studier och motivationNytt försök med 365-konstprojekt!

Januari 2019

Papperskrigsjanuari

November 2018

Mina inredningsallergier, del 2.Om Black Friday/Buy Nothing Day och konsumtionOm män, debatt och marginaliseingÅA och den

Oktober 2018

#MIAUtoo - eller inte?

September 2018

Karateinspiration Vågar fokusera på annat igenByråkratilimboPanikvaknande och besök av polisen

Juli 2018

Annans hemförlovning och egna träningsplanerAnnans rehabilitering och min parkyoga

Juni 2018

Sjukhusflytt och lättnadOm åldrande föräldrar och lårbensfrakturer och sånt365 konstumaningen - andra, nej, tredje försöketJag återvänder. Musik, yoga och annan medicin.

April 2018

Påskhelgsupdate inkl löpningsnörderi

Mars 2018

min powersuit - om Den Stora InspirationenSeminarium: Röster om #metooÖverraskande bokrekommendation - Inger Edelfeldt: Fnns det liv på Mars?Omstörtande saker i skallen - skriver om allt annat.Helgens självförsvarkursKvinnodagen 2: Efterkommentar till demonstrationen