Valrysaren

15.04.2019 kl. 20:14

Det blev ingen vild valvaka för mig igår (hjälp, minns ännu hur bakfull jag var dagen efter kommunalvaldagen för två år sedan. Pinsamt...) utan valvakade ensam framför datorn. Och vilken rysare!

Å ena sidan:
- Båda vänstern, de gröna och socialdemokraterna gick framåt och tog flera nya mandat. Superfint!
- Flera av dessa nya mandat togs av helt nya kandidater, och riktigt lovande sådana.
- Ordentlig nedgång för centern. Det var önskat och lite väntat men var nog inte beredd på riktigt hur illa det skulle gå för dem.
- Blå framtid åkte ut helt! Underbart!
- I jämförelse med förra valet fick persuna trots allt bara ett mandat till. Deras "seger" var lika mycket frga om att det inte gick jättebra för något av de största partierna. De klarade sig bra i den jämförelsen.

Men å andra sidan:
- Persuna blev näst störta parti, i praktiken stod det i slutet helt jämnt mellan SDP, samlingspartiet och sannfinländarna. Mellan SDP och Sannf. skiljde det bara 6813 röster!
- Jag förstår att många kännt sig besvikna på centern efter allt vår senaste regering gjort. Men hallå, vissa andra partier fanns också i den regeringen!
- Flera personer som jag gärna sett i riksdagen lämnade nu utanför, vissa med knapp marginal. Både bland dem som redan suttit en period eller två, och bland nya, lovande kandidater. I början av rösträkningen såg Åbo-grönas Ilvessalo ut att komma in, men de gröna fick sedan bara in en från Åbo. Bland sådana som redan suttit var det ledsamt att bl.a. grönas Touko Aalto och Ozan Yanar eller vänsterns Silvia Modig förlorade sina platser.

Trots att jag börjar bli innerligt trött på hela termen polarisering får man väl senast nu konstatera att valresultatet avspeglar en ökad sådan. Jag är inte ett spår avundsjuk på dem som nu ska försöka bilda en regering av den splittrade samling invalda som detta rekordjämna val förde med sig. Det finns ingen möjlighet till en majoritetsregering men vilka är beredda att kompromissa och hur mycket? Jag hoppas på en regering som står för förändring i förhållande till all skada den förra gjorde, och som inte får mig att skämmas äver att vara finländare.

Skönt ändå att valet är över nu. Dags att få vidare från tal till handling, alltså.

Kommentarer (0)
Skriv siffran 3 med bokstäver:

40, bildkonstnär, etnolog, bokhoarder. Kattägd, åboboende, introvert eyelinerkonsument.
 

Träning och hälsa, motivation eller brist på samma, musik och konst, samhälle och feminism.

Skriver akademiskt om städer och platser.

Kategorier

Senaste kommentarer

Juni 2019

Yogaveckan - om att återfinna sunda träningsrutinerLast dance with TVO

Maj 2019

Hur man gör mig sur under spelningarDen lilla missen som kanske stjälper alltKläderkläderkläderFörsta maj och graduinlämning

April 2019

ValrysarenPrestera mera

Mars 2019

Efter regnet365-utmaningen nu på facebookSaker jag gillar på K: Klimatstrejk och krokiteckningKvinnodagsjubel!Dagens glädjeämnen

Februari 2019

Om skillnaden mellan att vara naken och avkläddThe tea-related incident. Motgång i 365-projektetLösa tankar om jobb, studier och motivationNytt försök med 365-konstprojekt!

Januari 2019

Papperskrigsjanuari

November 2018

Mina inredningsallergier, del 2.Om Black Friday/Buy Nothing Day och konsumtionOm män, debatt och marginaliseingÅA och den

Oktober 2018

#MIAUtoo - eller inte?

September 2018

Karateinspiration Vågar fokusera på annat igenByråkratilimboPanikvaknande och besök av polisen

Juli 2018

Annans hemförlovning och egna träningsplanerAnnans rehabilitering och min parkyoga

Juni 2018

Sjukhusflytt och lättnadOm åldrande föräldrar och lårbensfrakturer och sånt365 konstumaningen - andra, nej, tredje försöketJag återvänder. Musik, yoga och annan medicin.

April 2018

Påskhelgsupdate inkl löpningsnörderi

Mars 2018

min powersuit - om Den Stora InspirationenSeminarium: Röster om #metooÖverraskande bokrekommendation - Inger Edelfeldt: Fnns det liv på Mars?Omstörtande saker i skallen - skriver om allt annat.Helgens självförsvarkursKvinnodagen 2: Efterkommentar till demonstrationen