Hur man gör mig sur under spelningar

19.05.2019 kl. 17:38

Var på bandkväll i fredags. Helt bra musik och annars trevligt men två saker irriterade helt fantastiskt - och båda gjordes av samma person. Här kommer alltså en rant om keikka-allergier, eller hur man effektivt gör mig sur på en spelning:

1. Ett favorit-hatobjekt för mig på (mindre) konserter är bandflickvänner som måste låtsas gilla musiken jäääättemycket och demonstera det genom att dansa längst fram till ett visst antal låtar MEN också däremellan störa andras upplevelse genom att ropa/prata över låtarna med sina vänner eller annars föra (orelaterat) oljud. Om du gillar dem på riktigt - förstör då inte andras uplevelse av dem. Och samma gäller för den delen också om du egentligen inte gillar bandet - kanske räkna med att resten av publiken ändå gör det? Vänligen respektera det. Vi kom dit för att höra bandet, inte för att se hur troget du låtsas digga din killes band.

2. För mig brukar konserter (små spelningar) oftast vara safe spaces. Alltså jag brukar få vara ifred och det känns oftast tryggt för mig att gå och se något band också utan egna vänner med som sällskap. Kanske någon kommer fram och pratar men om jag inte är desto mer intresserad brukar det (med få undantag) alltid respekteras.

Nå, i fredags skulle den här ena tjejen (som alltså innan det även varit engagerad i aktiviteten ovan), en person som jag  aldrig sett förut och än mindre talat med, absolut ha mig med och dansa framme vid scenen. Första gången hon frågade tackade jag lite förvånat men bestämt nej. Hon började då gnälla om ifall jag inte gillar bandet elller varför jag inte vill och t.o.m. började dra i mig för att få mig med och jag höll på att bli riktigt arg innan hon gav sig. De märkte hon och låtsades be om ursäkt men kom sedan trots det under spelningens gång tillbaka tre (3) gånger till! Trots att jag svarade rakt och bestämt NEJ. Igen och igen. "Jag kommer sedan tillbaka och frågar" och "nu är det sista chansen då det är sista låten". Försökte dessutom förklara sig med att hon tyckte jag såg så bra ut. Komplimanger för mitt utseende spelar ingen jäkla roll om du inte kan respektera mig.

Inte ok. Och att som kvinna bete sig på det sättet är inte alls bättre än om en man gör samma sak. Hur länge hade månne en man hade fått hållas om han på samma sätt envisats och ännu försökt fysiskt pressa? Knaooast hemskt länge, tror jag. Någon kan tycka att jag överdriver nu, men som vi funderade med en av mina vänner efteråt: Hennes beteende var extraprovocerande just för att man skulle förvänta sig av en annan kvinna att hon vet bättre, var mera medveten. Jag blir speciellt provocerad om någon jag aldrig sett förut rör mig utan mitt medgivande, som hon gjorde nu, drar eller pressar. Men också av personer som inte låtsas förstå att nej är nej är nej.

I min bok ser det ut så här: Det finns en speciell plats i helvetet för kvinnor som inte respekterar andra kvinnors fysiska integritet.

Nu blev min upplevelse av det bandet inte lite påverkad av att jag hela tiden stod och var beredd på konflikt. Hur mycket minns jag av just det bandet? Hemskt lite, just därför.

 

Kommentarer (0)
Skriv siffran 2 med bokstäver:

40, bildkonstnär, etnolog, bokhoarder. Kattägd, åboboende, introvert eyelinerkonsument.
 

Träning och hälsa, motivation eller brist på samma, musik och konst, samhälle och feminism.

Skriver akademiskt om städer och platser.

Kategorier

Senaste kommentarer

Juni 2019

Yogaveckan - om att återfinna sunda träningsrutinerLast dance with TVO

Maj 2019

Hur man gör mig sur under spelningarDen lilla missen som kanske stjälper alltKläderkläderkläderFörsta maj och graduinlämning

April 2019

ValrysarenPrestera mera

Mars 2019

Efter regnet365-utmaningen nu på facebookSaker jag gillar på K: Klimatstrejk och krokiteckningKvinnodagsjubel!Dagens glädjeämnen

Februari 2019

Om skillnaden mellan att vara naken och avkläddThe tea-related incident. Motgång i 365-projektetLösa tankar om jobb, studier och motivationNytt försök med 365-konstprojekt!

Januari 2019

Papperskrigsjanuari

November 2018

Mina inredningsallergier, del 2.Om Black Friday/Buy Nothing Day och konsumtionOm män, debatt och marginaliseingÅA och den

Oktober 2018

#MIAUtoo - eller inte?

September 2018

Karateinspiration Vågar fokusera på annat igenByråkratilimboPanikvaknande och besök av polisen

Juli 2018

Annans hemförlovning och egna träningsplanerAnnans rehabilitering och min parkyoga

Juni 2018

Sjukhusflytt och lättnadOm åldrande föräldrar och lårbensfrakturer och sånt365 konstumaningen - andra, nej, tredje försöketJag återvänder. Musik, yoga och annan medicin.

April 2018

Påskhelgsupdate inkl löpningsnörderi

Mars 2018

min powersuit - om Den Stora InspirationenSeminarium: Röster om #metooÖverraskande bokrekommendation - Inger Edelfeldt: Fnns det liv på Mars?Omstörtande saker i skallen - skriver om allt annat.Helgens självförsvarkursKvinnodagen 2: Efterkommentar till demonstrationen